Živit se komiksem….

(red) “Deváté umění”, jak bývá komiks označován, si  znovu v dnešních (nejen mladších) generacích získává své příznivce. I toto umění prošlo vývojem, podobně jako ta ostatní. Moderní komiks někoho osloví, jiného zaujme na chvíli, někoho “chytí” na celý život. Chronologicky uspořádané obrázky s textem ale známe všichni – setkáváme se s nimi od dětských let v příbězích pro děti, až po dospělácké komiksy nezřídka ze žánru sci-fi.

 

Historie komiksů (komixů) se dá vystopovat až do uění starověkého Egypta, ale my zůstaname v současnosti. Připomeňme si jen, že ‘moderní’ komiks, tak jak ho většinou vnímáme dodnes, podlě některých pramenů vytvořil v roce 1896 Richard Outcault publikováním krátkého obrázkového příběhu  “žlutého dítěte” ( Yellow Kid) v časopise New York World.

 

vernisaz-petrus-001

 

Milovníci komiksů se sešli v pátek v podvečer v galerii sušického kina, aby si prohlédli  tuto tvorbu podanou současným autorem. Vernisáž výstavy “Živit se komiksem” klatovského autora Michaela Petruse (ilustrátor, komiksový kreslíř a storyboardista) byla atraktivní záležitostí, ozdobenou nejen  autorovým výkladem a uvedením výstavy, ale i saxofonovým doprovodem Štěpána Potužáka, absolventa sušické ZUŠ. 

 

vernisaz-petrus-011

 

Výstavu, která představuje  komiks 21. století jako výrazový prostředek zábavy i vzdělávání, si můžete prohlédnout do konce května.

 

 

Foto z páteční vernisáže: Tomáš Mašek

 

{gallery}susice/2015/04_duben/petrus/{/gallery}