Smrt na sjezdové trati

Ani laická, ani profesionální resuscitace už nepomohla lyžaři, který 10. března odpoledne náhle upadl do bezvědomí na sjezdové trati v šumavských Nových Hutích.

 

Okolnosti, za kterých u muže došlo k zástavě životních funkcí, jsou dosud nejasné. „Nejdříve nám z neznámého čísla volal nějaký pán s tím, že jede pomoci někomu, kdo upadl. Neudal žádné podrobnosti, jen lokalitu nehody,“ uvedl Miroslav Cinádr, zasahující člen Horské služby Šumava. Dodal, že jakmile vyrazil na udané místo na terénní čtyřkolce, přišla dispečinku HS výzva i od Zdravotnické záchranné služby. „Když jsem dorazil k bezvládnému muži, probíhala už od ostatních lyžařů laická resuscitace. Ihned jsem se sám pustil do pokusů obnovit jeho životní funkce,“ popsal snahu o záchranu bezvědomého lyžaře Miroslav Cinádr.

 

Vzápětí dorazil i sanitní vůz a auto s lékařem. Záchranáři poté muži poskytli výboj z defibrilátoru, ale po pětačtyřicetiminutové resuscitaci byl lékař nucen konstatovat smrt. Přímou příčinu úmrtí ovšem musí stanovit pitva.

 

( tzhsčr)