SAUNY (2/3) – Jak správně saunovat

sauna2

 

JAK SPRÁVNĚ SAUNOVAT

V minulém díle saunovacího seriálu jsme si představili různé typy saun. Dnes se zaměříme na to, jakým způsobem se v sauně chovat, aby pro naše tělo bylo saunování co nejvíce efektivní a také zdravé.

 

Nejprve několik obecných rad na úvod. Před vstupem do sauny (klasické finské) je nutné se osprchovat a osušit se, aby se zbytečně nezvyšovala vlhkost vzduchu v sauně. Do sauny si s sebou bereme z hygienických důvodů pouze ručník nebo prostěradlo (nechodíme tedy dovnitř v plavkách). V sauně je vhodné dýchat pouze ústy – suchý vzduch ve finské sauně totiž při dýchání nosem může vysušovat sliznici. Nezapomeňte si připravit dostatek vody (obyčejné), abyste po saunování doplnili tekutiny.

 

Finská (suchá) sauna velmi pozitivně působí na obranyschopnost organismu. V této sauně dochází k prohřátí těla při teplotách kolem 100°C. To způsobuje intenzivní pocení. Ve finské sauně bychom měli ideálně vydržet 10-15minut a následně ihned prudce organismus zchladit v ledové sprše. Kontrastní střídání teplého vzduchu a ledové vody je velmi významné pro odbourání škodlivých látek z těla a celkové prevence proti nachlazení. Než se do sauny vrátíme, měli bychom si odpočinout cca 20 minut v klidné, teplé místnosti, aby mohly doznít účinky prvního kola saunování. Saunovací cykly (10-15 minut v sauně, ledová sprcha, odpočinek) je vhodné zopakovat alespoň třikrát, aby se dostavil kýžený efekt.

 

Parní saunu je velmi vhodné využít jako prevenci proti onemocnění cest dýchacích a revmatických problémů. Vlhké teplo prokrvuje a čistí pokožku, pomáhá při akné a celulitidě. Zrychluje látkovou výměnu a přispívá k celkové detoxikaci organismu. Doporučovaná délka pobytu v parní lázni je 30 minut.

 

Připomeňme si ještě moderní, energeticky nenáročný způsob saunování v podobě infra sauny. Tento typ sauny se využívá při léčbě revmatismu, artritidy, ale také celulitidy. Infra sauna prohřívá kůži do hloubky, zároveň ale také hojí otevřené rány a jizvy. Výhoda infra sauny spočívá jednak v tom, že si můžete dopřát saunování prakticky každý den, ideálně po dobu 20-40 minut. Zároveň se můžete, na rozdíl od jiných druhů saun, prohřívat i přes oblečení.

 

Saunování si můžete zpestřit japonským žulovým kamenem zvaným gaban’joku. Tuto specialitu naleznete v Českých Budějovicích exkluzivně ve Fitness 14, kam bylo dovezeno z Japonska celkem šest těchto kamenů. Gaban’joku působí jednak infračerveným zářením, podobně jako infra sauna. Navíc ale také produkuje záporné ionty, které napomáhají čištění krve či zklidnění vegetativních nervů a regeneraci pleti. Než si dopřejete tuto proceduru, je vhodné doplnit tekutiny. Pak rozprostřete osušku po celém kameni, 5 minut ležte na břiše, 10 minut na zádech. Poté následuje pětiminutová pauza na doplnění tekutin. V místnosti s gaban’joku není příliš vysoká teplota, navíc během tohoto typu saunování tělo vylučuje „čistý pot“, proto není potřeba zchlazení ani osprchování. Cyklus se může zopakovat dvakrát i třikrát.

 

Ve Vimperku naleznete klasickou finskou (suchou) saunu, a to ve fitcentru Miš-Maš Restaurace. Ptáte se, zda je saunování vhodné opravdu pro každého? A zda do sauny mohou i děti? Na tyto otázky odpovíme v příštím dílu saunovacího seriálu (v pátek28. 3. na tomto místě).

Jana Beránková