Loučení s prázdninami akčně a stylově

 kriz

Mladí zdravotníci z Prachatic se s prázdninami rozloučili akčně a stylově

 

 

      Ani v deštivou poslední srpnovou neděli jsme s mladými zdravotníky nezaháleli, tentokrát jsme se věnovali lidskému tělu, zdravým nohám a tanci. Naše skvělé lektorky připravily projektový den “Let’s dance” – propojily profesionální tanec s anatomií člověka, jaké části těla při profesionálním tanci dostávají nejvíce zabrat, co na to naše nohy, jaké boty a při jakých příležitostech jsou pro nás vhodné. Naučili jsme se aspoň maličko z tanečních kroků, ale protože byly prázdniny, nezapomněli jsme ani na relaxaci u filmu.

 

      Pondělní projektový den začal netradičně, zkoušením z fyziky a matematiky. Navštívili jsme totiž letiště ve Strunkovicích nad Blanicí a pro pochopení létání jsme tak museli oprášit dva měsíce odkládané vědomosti. Díky členům Aeroklubu Prachatice měli mladí zdravotníci možnost seznámit se s letadly, s tím, jak fungují, startují…. Velmi zajímavé byly i osobní zkušenosti a někdy dramatické příběhy. Nová zkušenost ve vzduchu však čekala i naši ředitelku….

 

      Návštěva stanice Horské služby ČR v Nové Peci přinesla našim mladým zdravotníkům opět nové poznatky. Seznámili jsme se s novinkami, s léky, které nyní záchranáři Horské služby mohou podávat, s novým vybavením i některými “vychytávkami”. Opět jsme se věnovali transportu, vyzkoušeli vakuové dlahy, nosítka a “spencer vestu”, nováčci se seznámili i s prací psovoda.

 

       Znalosti první pomoci o další level jsme si zvýšili díky spolupráci s 25. protiletadlovým raketovým plukem “Tobruckým” ve Strakonicích. Naši mladí zdravotníci si zopakovali postupy první pomoci a vyzkoušeli si i to, co se v laické první pomoci úplně běžně neučíme: použití dlah, turniketů či izraelských obvazů, punkci při tenzním pneumotoraxu. Díky využití modelu “Choking Charlie” jsme si konečně pořádně vyzkoušeli i Heimlichův manévr. Obvazy, nosítka, kliky byly zpestřením. Závěrečná jízda opravdovou vojenskou sanitkou zakončila super den, kterým jsme se rozloučili s prázdninami.

 

      Moc děkujeme všem lektorům, kteří se nám věnovali, a těšíme se někdy na viděnou!

 

       Projektové dny proběhly díky partnerství s MAS Šumavsko, z. s., podpoře ESF prostřednictvím Operačního programu Výzkum, vývoj, vzdělávání a státního rozpočtu ČR.

 

       K našim mladým zdravotníkům je samozřejmě možné se přidat – pravidelné schůzky začínají od 6. září, kdy se v 17 hodin sejdeme v sídle ČČK. Podrobnější informace rádi poskytneme na e-mailu prachatice@cervenykriz.eu nebo telefonu 724 367 840.

 

 

Text a foto: Zuzana Pelikánová

  {gallery}Jitka/rok2022/zari/mladi{/gallery}  

 

 


{jcomments off}