Turisté si oblíbili pobyty na jachtách

 lipensko

 

Turisté si oblíbili vícedenní pobyty na lipenských jachtách

 

 

       Martina Toušková z Husince na Prachaticku měla celoživotní sen strávit den a noc na plachetnici. Ten jí splnil její manžel Honza, který ji o víkendu pozval na celodenní plavbu po hladině lipenské přehrady. „Bylo to nádherné. Krásná příroda i loď, na které jsme v přístavu přespali. Užili jsme si ten den a doufáme, že se brzy vrátíme,“ uvedla Martina Toušková. Její manžel neměl s řízením lodě nejměnší problém, pouze respekt, protože se živí jako řidič z povolání.

 

       Letní Lipensko, které je rájem vodních sportů má nový, atraktivní trend. Každý rok se chce více lidí plavit a poznávat krásy Lipenska z jachty. „Letošní poptávka o hodně převyšuje nabídku respektive počty jachet, které jsou k mání. Ze statistik návštěvnosti vyplývá, že milovníkům plachtění již nestačí jednodenní plavby, ale stále častěji si hosté zamlouvají plavby na více dní a nocí,“ uvádí Jiří Mánek, předseda Turistického spolku Lipenska, který se stará o propagaci území od Stožce po Rožmberk.

 img 9605

       Tyto trendy potvrzují dva členové Turistického spolku Lipenska, kteří se plachtěním zabývají. Společnost Noe´s Sailing, která má na Lipně největší flotilu čítající 21 lodí. Velký zájem o vícedenní pobyty potvrzuje i Radek Dvořák majitel společnosti Vypluj.cz, která na Lipně půjčuje pět plachetnic.

 

       „Ve většině termínů během letních prázdnin je zamluvena většina našich lodí. Hosté si letos oblíbili vícedenní pobyty, při kterých tráví noc v kajutě, na hladině Lipna. Důvodem je určitě i to, že Noe´s Sailing před sezónou pořídila větší množství lodí, které mají luxusní vybavení,” uvedla majitelka Noe´s Sailing Andrea Šámalová.

 

       „V oblasti Lipenska podnikáme od roku 2006 vícedenní pobyty na jachtách se tehdy téměř neprodávaly. Ve srovnání s dobou před deseti lety sledujeme nárůst v počtu desítek procent,“ uvedla majitelka Noe´s Sailing Andrea Šámalová. „V červnu a v září k nám jezdí různé party lidí a během letních prázdnin jsou to většinou rodiny,“ doplňuje.

 

       „Začali jsme s půjčování plachetnic teprve loni a nemůžeme si stěžovat. Máme neustále plno. Naše plachetnice jsou luxusně vybavené, v jedné lodi jsou dvě koupelny, dvě sprchy, také proto se soustředíme na vícedenní pronájem,“ uvádí Radek Dvořák, že si s firmou Noe´s sailing vzájemné vypomáhají při hledání volných termínů a uspokojení požadavků klientů.

 

       Firma Noe´s sailing, kterou v roce 2006 založila Andrea Šámalová, se snaží každý rok svou flotilu částečně obměňovat. Pro toto léto mají na Lipně dvě novinky: Bavaria 31 Cruiser a Bavaria 32 Cruiser. „Jsou to plachetnice určené pro zkušené kapitány kteří vlastní oprávnění vůdce malého plavidla. Stejné nebo podobné plachetnice můžete vidět i na Jadranu a v celém Středomoří,“ říká Andrea Šámalová.

 

       Zájemců o kapitánské zkoušky, které jsou nutné také roste. Oproti předchozím létům byl zájem před začátkem sezóny více než dvojnásobný.

 

TURISTICKÝ SPOLEK LIPENSKA
Pavel Pechoušek 

 

   {gallery}Jitka/rok2022/cervenec/jachty{/gallery}  

 

 


{jcomments off}