Čtvrté bábovkobraní s Ivo Šmoldasem

 

Čtvrté bábovkobraní s Ivo Šmoldasem

 

 

Annín už počtvrté provoněly bábovky. Porotci i diváci rozhodli, že tu nejlepší upekla Jana Milotová.

 

 

ivo porodce 

        Šumavský Annín pozval v tomto týdnu na už tradiční Bábovkobraní. Soutěž o to, kdo upekl tu nejhezčí a nejchutnější bábovku, se v této šumavské vesničce konala už počtvrté. Při zábavném večeru s kapelou Sborovanka ze Žihle na nádvoří annínské sklárny usilovalo tentokrát o přízeň poroty i více než stovky diváků celkem 18 bábovek různých tvarů, barev a chutí.

 

       Tříčlenné porotě letos předsedal komik a básník Ivo Šmoldas: „K hodnocení bábovek nejsem kvalifikovaný. Ale bábovky můžu. Záleží na tom, nakolik jsou suché. Když jsou příliš suché, tak to končívá špatně, protože tím člověk může spáchat i sebevraždu udušením. Bábovka by měla být vláčná,“ popsal svůj vztah k bábovkám Šmoldas.

 

bavovky kolaz

 

23

 

       Spolu s ním posuzovala bábovky šumavská floristka Hana Kindelmannová Šebestová a diváky v porotě zastupovala sboristka ze Žihelského sboru, který chvíli předtím koncertoval v kostele na Mouřenci, Milada Sandnerová.

 

       Porotci hodnotili celkový vzhled bábovky, strukturu po rozkrojení a její chuť a vůni. V každé ze tří kategorií mohla bábovka dostat od každého ze tří porotců 1 až 5 bodů.

 

 vitezna babovka

       Nejvíce, 41 bodů z 45 možných, získala bábovka č. 3, kterou do tvarově velmi netradiční formy upekla Jana Milotová z Annína.

 

       „Upekla jsem do nové formy, kterou jsem si přála pod stromeček. Bábovka je citronová a už loni při bábovkobraní chutnala předsedovi poroty Pavlu Kikinčukovi, tak jsem to zkusila letos znovu, ale s novou formou. I když je forma hodně členitá, bábovka se vyklopila napoprvé,“ svěřila se po vyhlášení vítězka, která ovládla i divácké hlasování o Bábovku Sympatie. Ze 108 odevzdaných hlasů jich 30 bylo právě pro bábovku od Jany Milotové.

babovka stribrna

       

       Druhou nejlepší bábovku (č. 18) podle hodnocení tříčlenné poroty upekla Anna Červená, která získala 35 bodů. Na třetím místě se ziskem 34 bodů skončila Alena Wimmerová (bábovka č. 4).

 

       Vítězky dostaly ceny, které tentokrát do soutěže věnovaly Hrad Kašperk, Cupeko – Pekárna Javorský ze Sušice, nebo Šumavská mlékárna z Dlouhé Vsi.

 

       Oceněné pekařky tak můžou jít například s rodinou na prohlídku šumavského hradu nebo ochutnat šumavské jogurty a sýry.

bronzova babovka

 

       Absolutní vítězka si odnesla také výroční trofeje, tedy skleněné bábovky vyrobené přímo mistry skláři ve sklárně v Anníně.

 

       Květiny pro oceněné i pro předsedu poroty uvázala a do soutěže věnovala floristka Hana Kindelmannová Šebestová.

 

       K hodnocení bábovek hrála kapela a celým pořadem provázel moderátor a muzikant Jiří Bláha, který na pódiu vedl rozhovory s Ivem Šmoldasem, jemuž mohli pokládat dotazy i diváci. Všechny bábovky po vyhodnocení diváci zkonzumovali.

 

16        „Příjem bábovek je anonymní, soutěžící dostávají jen startovní čísla a porota, ani diváci nevědí, kdo kterou bábovku pekl.

 

 

       Navíc porota většinou ani soutěžící nezná. Tím je zaručena objektivita hodnocení. Gratuluji vítězkám, vážím si všech soutěžících, kteří i letos investovali svůj čas, peníze a energii, bábovky upekli a pak ve sklárně svedli čestný boj. Mám radost, že po slabších letech opět přišlo hodně diváků, za což jim děkuji. Děkuji také všem laskavým sponzorům za darované ceny, dále všem, kteří pomohli s organizací večera a zejména pak děkuji Švrčulovým, majitelům sklárny, kteří umožnili už podruhé uspořádat bábovkobraní v jejich továrně a významně pomohli se zajištěním večera. Už teď se těším na bábovkobraní s pořadovým číslem 5,“ shrnul pořadatel Lukáš Milota.

 

– lm –

 vyhlaseni vysledku - babovkobrani

 

 

Výsledky:

       1. místo – Jana Milotová (41 b, bábovka číslo 3)

       2. místo – Anna Červená (35 b, bábovka číslo 18)

       3. místo – Alena Wimmerová (34 b, bábovka číslo 4)

 

Bábovka Sympatie

       Jana Milotová (30 ze 108 odevzdaných hlasů, bábovka číslo 3) 

 

   {gallery}Jitka/rok2022/cervenec/annin{/gallery}  

 


{jcomments off}