Nové kulturní centrum ve Vimperku

 

Opuštěný zámeček u bývalých skláren ve Vimperku se promění v kulturní centrum

 

 

       Bydleli v něm majitelé skláren, za minulého režimu v něm sídlila základní umělecká škola a málem se z něj stala diskotéka. Bývalý zámeček u skláren ve Vimperku chce teď spolek několika lidí proměnit v multifunkční kulturní centrum. V novém Kralikovo kulturním centru má být muzeum, galerie i prostor pro koncerty. Muzejní spolek vimperského panství uzavřel smlouvu s majitelem opuštěného zámečku, který je přímým potomkem posledního vlastníka skláren v nedaleké Lenoře. Právě šumavské sklo by mělo být tématem jedné z expozic. „Nacházíme se v bývalém panském domě, který byl součástí skláren a nyní je už asi dvacet let prázdný. Chceme ten prostor oživit, nyní připravujeme projektovou dokumentaci na nový záměr,“ říká místní architekt Karel Harazim.

 

       Právě on má vypracovat architektonickou studii, která určí, jak bude dům vypadat. „Určitě budeme muset do nějaké míry vstoupit i do samotné konstrukce, přidat příčky, někde třeba ubourat, aby to dispozičně bylo dobře vyřešeno,“ popisuje. Za projektem stojí Muzejní spolek vimperského panství. „My jsme dlouho hledali nějaký objekt, který by se hodil pro naše myšlenky, až se naskytl bývalý panský dům neboli zámeček. Snažíme se využít situace a připravit projekt tak, aby byl co nejlepší,“ komentuje předseda spolku Ladislav Čepička. Koncem července uzavřel spolek dohodu o spolupráci s vlastníkem objektu, který je přímým potomkem posledního majitele skláren v nedaleké Lenoře. „Nikolaus Siegfried Peter Müller von Kralik rukou na kus papíru, který si vypůjčil v kavárně, napsal deklaraci o tom, že se pokusíme vybudovat Kralikovo kulturní centrum ve Vimperku. To byl začátek jednání 5. července a 22. července jsme podepisovali smlouvu,“ vzpomíná Ladislav Čepička.

 

       Celý tým by podle něj rád na místě viděl živé multikulturní centrum. „Chceme se uvazovat vimperské historii, která v podstatě leží na skle, knihtisku, dřevu, potažmo papíru. Rádi bychom v tomto smyslu konali,“ doplňuje. Kromě toho mají uvnitř budovy být i menší koncerty nebo expozice moderního umění. Spolek chce také využít přilehlou zahradu. Odhadované náklady na přestavbu činí asi 15 milionů korun, ty by podle plánu měly pokrýt evropské dotace nebo takzvané Norské fondy. Pracovní tým věří, že se nové centrum podaří otevřít do tří let. 

 

pansky dum

Zdroj :Matěj Vodička

 

 


{jcomments off}