Mistrovství světa juniorů ve Finsku

 

 

Mistrovství světa juniorů a U 23 v běhu na lyžích

 

 

       Letošní vrcholná světová akce pro dospívající lyžaře běžce se konala 09.02.2021 ve finském Vuokatti. Desetidenní závodní program v krásném a plně vybaveném středisku byl částečně ovlivněn nízkými teplotami, kvůli kterým se dokonce některé závody překládaly, neboť FIS regule neumožňují starty lyžařských závodů při teplotách pod -22°C. A dále, samozřejmě v dnešní době pochopitelně, do organizace závodů vstupovali přísná protiepidemická opatření včetně mnoha průběžných testů a příjezdové karantény.

 

Adela Vuokatti

       Velmi nás těší že, vimperské lyžování zde mělo hned trojnásobné zastoupení v rámci českého reprezentačního týmu. V kategorii juniorů absolvoval kompletní sadu závodů Šimon Pavlásek, v kategorii mužů U 23 pak závodil Tomáš Kalivoda – oba členi Fischer Ski klubu Šumava Vimperk a ve stejné kategorii žen U 23 ještě Adéla Nováková, které v současnosti závodí za Sport club Plzeň. Již nominace na tuto vrcholnou světovou akci je pro každého sportovce velkým úspěchem a naši závodníci si vedli velice dobře i při samotných závodech.

 

 

       Nejlepších výsledků dosáhli shodně Tomáš s Adélou na sprintu klasicky, který by úvodním závodem pro všechny kategorie. Oba přes kvalifikaci prošli do čtvrtfinále a v něm obsadili dále nepostupová, přesto velmi pěkná, 4. místa. Celkově z toho pro oba bylo umístění v první dvacítce ( Kalivoda 19. místo, Nováková 18.místo) a velice povedený úvodní závod programu. Šimon, kterému se sprint klasicky příliš nepovedl (70.místo v kvalifikaci) si svůj nejlepší výkon schoval na 10km volně s intervalovým startem, kde skončil jako nejlepší z českých závodníků na 31. místě s minimální ztrátou na první dvacítku.

 

 

       Na programu MS byly dále štafety, za které bojovali v rámci reprezentačních týmů Šimon (13.místo) a Adéla (12.místo) a program celé akce uzavřely vytrvalostní závody juniorů na 30km klasicky s hromadným startem. V tomto závodě obsadil Šimon, pro kterého to byla první „třicítka“ v životě, 50. pozici, když jeho výkon již poznamenala únava z náročného předcházejícího programu. Všem závodníkům gratulujeme k dosaženým výsledkům a děkujeme za výbornou reprezentaci našeho města resp. sportovního gymnázia. Podrobnější informace o jednotlivých závodech, včetně komentáře reprezentačních trenérů naleznete na stránkách SLČR www.czech-ski.com, kde najdete i odkaz na kompletní výsledky.  

 

 

 Zbyněk Pavlásek
Fischer Ski klub Šumava Vimperk
trenér SG a SCM Vimperk

 

{gallery}Jitka/rok2021/brezen/voakatti{/gallery}

{jcomments off}