Druhá Klostermannova lavička

 

 

 

Druhá Klostermannova lavička křtěná pivem Klostermann stojí nedaleko Srní 

 

 

 

 

       Polotmavým pivem Klostermann byla pokřtěna lavička Karla Klostermanna, která nově stojí na Klostermannově vyhlídce nedaleko obce Srní uprostřed Národního parku Šumava. Je vyrobena z kmene dubu a její vznik inicioval česko-bavorský spolek Karel Klostermann – spisovatel Šumavy, který se již 25 let stará o odkaz stejnojmenného spisovatele. Z lavičky je krásně vidět Povydří i Pootaví a také hrad Kašperk. Generálním sponzorem je  Měšťanský pivovar Dudák Strakonice. „S klostermannovským spolkem spolupracujeme již dlouho. Rádi podpoříme každou dobrou věc, která může návštěvníkům Šumavy zpříjemnit jejich pobyt. Území Šumavy je naše priorita a jsem rád, že  se naše značky Dudák, Klostermann, nebo Král Šumavy objevují na stále více místech,“ uvedl ředitel pivovaru Dušan Krankus.

 

 

       Autorem lavičky je mladý řezbář Jiří Lausecker z Hojsovy Stráže. Jedná se již o druhou lavičku, kterou šumavské sdružení ve spojení se strakonickým pivovarem na Šumavě umístilo. Ta první stojí více než rok, nedaleko Zhůří u Rejštejna. Obě lavičky pochází ze stejného masivního kmene dubu.

 

 

       „Oblast okolo Srní je Klostermannovo rodné hnízdo. Měl tu mnoho příbuzných, známých. Jeho rodina byla velice plodná a do dnes v okolí žije několik Klostermannů. Sám jsem jich několik učil,“ uvádí člen sdružení, bývalý učitel a znalec Šumavy Emil Kintzl. „Klostermannova doba byla pro zdejší velice těžká, ale žili tu velice spokojeně a bez omezení. Bez jakýchkoliv nařízení věděli co dělat, protože jim okolní příroda dávala život,“ doplnil Kintzl. Klostermann je znám jako Spisovatel Šumavy, popisuje toto místo například ve svých dílech Kam spějí děti, V ráji šumavském nebo také v povídce Červené srdce, ale i dalších.

 

 

       „Určitě plánujeme další lavičku i pro další rok. Kritériem pro lokaci je spojitost s dílem a také jedinečný výhled. Marně zatím sháníme vhodný materiál na novou lavičku a důležité jsou také finance,” uvedl Petr Kuncl ze Spolku Karel Klostermann spisovatel Šumavy.

 

 

       Spoluautorem projektu j také Národní turistická centrála Šumava, projekt Fotíme Šumavu, návrh vytvořil designer Lukáš Procházka. Na vznik vedle pivovaru přispěli i další milovníci Šumavy.

 

 

Pavel Pechoušek 

 

 {gallery}Jitka/rok2020/zari/lavicka{/gallery}   

{jcomments off}