Literární čtvrtek : Zmizení Edwina Lindy

 

ŠUMAVSKÝ LITERÁRNÍ ČTVRTEK

David Jan Žák: Zmizení Edwina Lindy 

       To, že David píše knihu pro děti jsem věděl. I to, že bude ze Šumavy. Oba dva jsme vyrůstali na foglarovkách a s Foglarem byli v kontaktu, takže jsem čekal něco podobného. A s tímto očekávání jsem začal číst. A jestliže fograrovky jsem kdysi čítával na jeden zátah (když jsem je sehnal), tentokrát mi to trvalo dlouho a dělal jsem několikadenní pauzy mezi kapitolami či dokonce jejich pouhými jejich částmi.

      Jednak mě vždy, když se jedná o knihu ze Šumavy ruší, neustálé porovnávání reálií popsaných a skutečných. Když hlavní hrdina nastupuje na vlak, chtíc nechtíc si snažím vybavit, jak to nádraží vypadá nebo jaké skály jsou pod hradem Hus a tak. Tentokrát to však bylo podobné i s autorem. Znám jeho životní osudy i povahu natolik, že ji vnímám i v postavě Lindy a tak jsem nutně porovnával. Podobné sny, podobné útěky před realitou, podobné ztráty, podobné úklady osudu. Možná i proto, že i já sám jsem zažíval něco podobného.

      Nevím, jak bude knihu vnímat, ten, kdo nezná ani Šumavu, ani Davida. Nevím, jak se bude líbit dnešním dětem. Já jsem v ní však našel hodně. Foglara, Žáka i sebe.

Jaroslav Pulkrábek ran


Rozcestník

Úvod

1. Jan Kaše: Šumavské tajemství nacistů
2. Šumava patafyzická a Krumlov – město pod věží
3. Johannes Linke: Rok se valí přes hory
4. Roman Szpuk: Klika byla vysoko
5. Pavel Flégl: Srub na Kozím hřbetu
6. Emil Hruška: Vraždy v pohraničí
7. Lucie Charlotte Kopecká: Pamětnice z šumavské prodejny
8. Karel (Borfort) Fořt: Šumavská hora viděla vraha
9. Rosa Tahedlová : Svědectví z poválečné Šumavy
10. Josef Kroutvor: Lesní eseje