Čekají nás rekordní vedra

 

Tento týden čekají Šumavu a Pošumaví rekordní vedra

 

 

 

        Červen roku 2019 se zapíše do historie. V následujících dnech zesílí příliv extrémně teplého vzduchu od jihu a ve střední Evropě budou panovat na červen zcela mimořádné teploty. Velmi pravděpodobně padnou i historické teplotní rekordy pro tento měsíc. Vyloučeno dokonce není ani překonání absolutního teplotního rekordu z Dobřichovic z roku 2012, kdy bylo naměřeno + 40,4 °C. Otřásat se bude i absolutní teplotní rekord maxima ve Vimperku z července 1983, ten do teď činí  +36,3 °C. 

 

 

 

       Horko má gradovat nejvíce ve středu, kdy by podle předpovědních modelů teploměry mohly ukázat v nížinách Čech až k + 40 °C ve stínu, v Pošumaví budou teploty okolo + 36 °C. Ve čtvrtek budou teplotní maxima nižší, ale jen asi o dva stupně na stále extremních + 34 °C.

 

  

Ministerstvo zdravotnictví v těchto dnech doporučuje:

 

 

•     dodržovat pitný režim (tekutiny, které ztratíme, bychom měli zase zpátky přijmout),

•     omezit tělesnou zátěž a pohybovou aktivitu, která je spojena se zvýšením vnitřní teploty
       (zahřátím) 
organismu a tím pádem i zvýšenou ztrátou tekutin,

•     nepobývat na přímém slunci v poledních hodinách, nosit pokrývku hlavy (šátek, kšiltovku),

•     nenechávat děti v autech na parkovištích nebo v kočárku na přímém slunci,

•     místnosti nejlépe větrat ve večerních, nočních a ranních hodinách.

 

 

 

 

pitii

       Lidé by v tomto počasí měli vypít minimálně dva až tři litry tekutin za den. S rostoucí teplotou je potřeba hlídat pitný režim zejména u malých dětí. Předejít dehydrataci organizmu je ale důležité u všech věkových skupin.

 

 

 

        K nejvhodnějším nápojům, které můžeme využívat ke stálé konzumaci, patří obyčejná pitná voda z vodovodu, vody balené (kojenecké, pramenité či slabě mineralizované přírodní vody (bez oxidu uhličitého), neslazené a ne moc silné čaje (zelené), vodou ředěné ovocné či zeleninové cukrem nepřislazované přírodní šťávy. Vhodnými zdroji tekutin jsou také ovoce a zelenina jako například rajčata, okurky, melouny, jahody nebo citrusy.

  

 

 Zdroj: www.mzcr.cz

  {jcomments off}