domek

Josef Mertlík: Instalace budky na jeho památku

 

     Každé hory mají své rodáky a obyvatelé, někteří s nich jsou svým způsobem a stylem života zvláštní. Podobně tomu bylo i v Orlických horách. Nad O.Záhořím – Trčkovem na lesní mýtině daleko od civilizace a lidí žil pan Josef Mertlík. Sverázný člověk, který pokud mu to zdravotní stav dovoloval, žil s přírodou, měl rozumné uvažování o životě v přírodě, ale i na světovou politiku.

 

domek     Nejsem místní, abych dopodrobna mohl ho popsat, ale měl jsem tu možnost sním pobesedovat a dovědět se, že léta byl pozorovatelem počasí a měřil pro Opočno ve své budce nedaleko jeho domu a další historky z jeho života. Před léty ze svým kolegou Josefem Jindrou jsme mapovali a proměřovali zdejší oblast, aby mohla vzniknout mrazo stanice Orlické Záhoří- Jadrná. Když nám místní Iva řekla o chátrající budce pana Mertlíka, ihned jsme lokalitu navštivili a tak se s panem Mertíkem seznámili. Mimo jiné byly o něm také natočeny zajímavé dokumenty. Bohužel čas stáří nás každého dožene, pan Mertlík nechtěl opustit svůj domov, ani když už nemohl řádně chodit a o sebe a stádo zdivočelých ovcí se starat. Nákupy mu vozil jeho známý pan Lešek, polský hajný (hranice Polska je zde nedaleko).

 

     Často jsem vzpomínal, jak člověk v lesích, v domě, kde místo okna byla deka a bez elektriky, nakonec i bez topení vůbec dokáže v mrazech přežít poslední zimy svého života, kde je hranice síly ještě žít, byla to jeho volba, takto chtěl dožít.

 

    Po jeho smrti jsme s místní Ivou Hejkovou a Martinem Balikem  ze Žamberku iniciovali, zachránit rozpadající se budku. Což se nakonec po spoustě jednání a práce povedlo a budka září od konce července 2018 opět svou krásou v Orlickém Záhoří, poblíž přechodu do Polska. Přístřešek s popisem o panu Mertlíkovi byl zhotoven a poblíž budky zabudován. Bude znovu dávat v ní naměřeny hodnoty. Ivě a Martinovi patří obří dík, za uskutečnění této vzpomínky, která určitě má své opostatnění. Jsem rád, že alespoň na dálku jsem mohl svými radami pomoci toto dílo uskutečnit.

 

 

 

Video instalace budky: ZDE 

 

{gallery}vimperk/2018/08_srpen/budka{/gallery}

 

A.Vojvodík  

 

{jcomments off}