4

Rosetta na cestách

Rosetta na cestách

 

     V polovině června jsme na pár dní opustili čkyňské údolí a vydali jsme se 3reprezentovat Česko do dechberoucích hor v severní Itálii, kde se konal 21. ročník mezinárodního festivalu pěveckých sborů Alta Pusteria.

 

Festival trvá čtyři dny a koncerty probíhají na řadě zajímavých míst.

 

V údolích, ve městech, u horských chat, v kostelích, hradech, ale i na samotných vrcholech lyžařských sjezdovek, kde se pohybujete kolem 2000 m n. m.

 

Letos jsme se rozrostli do hojného počtu dvaceti členek a naše hlasy se pod vedením sbormistra Jaroslava Fafejty a klavírního doprovodu (který asi nebude chtít být zmiňován :D) Jany Zíkové rozezněly s tematikou duchovního repertoáru v kostelích ve městě Rasun a St. Martin.

 

Svět je malý, a tak pro nás bylo příjemným překvapením setkání s českým farářem působícím v kostele St. Martin, který zde žije už několik let.

 

Program (nejen) lidových písní zazněl na horské chatě u sjezdovky Monte Elmo a na náměstí ve Valdaoře. – Nejen – v závorce záměrně uvádím proto, že se na jednom z vystoupení záhadným způsobem objevil sbor produkující beatbox se současnými světovými hity a extravagantním pohybovým projevem.

 

Vrcholem mezinárodního pěveckého festivalu byl tradičně průvod všech účastníků nádherným městem San Candido, kde všichni zúčastnění hromadně zapěli dvě italské skladby Sbor židů z opery Nabucco a Signore dele cime, skladbu věnovanou lidem, kteří padli v horách.

 

Festivalu se účastnilo 70 sborů z 15 zemí světa, z Česka přijelo 6 sborů.

 

Tímto bychom rádi poděkovali sponzorům, kteří nám umožnili účast na festivalu, kde jsme získali nové kontakty, inspiraci pro další tvoru a kde jsme rozdali několik not (protože některé pecky, které zpíváme, by chtěl zpívat každý 🙂 ). Jmenovitě děkujeme našemu řidiči autobusu Honzovi, který se účastnil všech našich koncertů, natáčel a fotil jako o život, dovezl nás v pořádku tam i zpět a v průvodu před námi hrdě nesl vlajku České republiky až na náměstí.

 

Za komorní sbor Rosetta Šárka Kotálová

 

Po průvodu s uměleckým ředitelem festivalu Stefanem Gentilim

 

1

 

Po koncertě v kostele St. Martin

 

4

 

 

U jezera Lago di Braies  

 

2

 

 

{jcomments off}