Sezóna národního parku ve znamení pralesů (2)

Letní sezóna v NP Šumava začíná – bude ve znamení pralesů

 

prales

 

Pralesy Šumavy jsou ústředním tématem letošního roku na Šumavě. Důvodem jsou výročí 160 let od počátku ochrany Boubínského pralesa a 180 let od počátku ochrany Žofínského pralesa v sousedních Novohradských horách.

 

„Tyto pralesy patří mezi nejdéle chráněná území ve střední Evropě. Naštěstí to ale nejsou jediné pralesní zbytky u nás. Jen na území národního parku a CHKO Šumava jich jsou stovky hektarů a v průběhu „Roku pralesů“ je návštěvníkům představujeme. Jednak probíhají každý měsíc „Středeční večery na Kvildě“, tedy série přednášek s tématem pralesů a jsou také připraveny komentované výlety k Pramenům Vltavy, kolem Plešného jezera a okolo Boubínského pralesa,“ vyjmenovává mluvčí Národního parku Šumava Jan Dvořák.

 

„Největší akcí letošního roku pak bude Den pralesů a CHKO Šumava, která slaví 55 let od založení, na Idině Pile v sobotu 14. července. Bude to den nabitý akcemi pro děti i dospělé, u kterých se každý pobaví a také poučí,“ dodává.

 

Přichystány jsou také tradiční akce, jako jsou například výlety do divočiny s průvodci nebo možnost splouvání Teplé Vltavy.

 

„Registrace na splouvání už měsíc běží a stále jsou volné termíny. Připomínám, že se v květnu splouvá o víkendech a svátcích, od června do konce října je pak splutí možné každý den, pokud hladina vody na Soumarském mostě neklesne pod 50 centimetrů. Naopak registraci pro výlety do divočiny spustíme 23. května. Připraveno je na sto dvacet výprav, pro letošek se dvěma novinkami – výpravy do okolí Oblíku a také na Kochánov,“ říká Vladimír Dvořák z Národního parku Šumava.

 

V provozu budou také všechna návštěvnická a informační střediska Národního parku Šumava. V úterý 1. května se tak vedle NC Srní a NC Kvilda otevřou i Soví voliéry v Borových Ladech, které budou otevřeny každý den kromě pondělků až do konce září.

 

„Otevíráme také sezónní informační centra. Infocentra Rokyta, Idina Pila, infobod Soumarský most budou v květnu a říjnu v provozu o svátcích a víkendech, od června do září pak každý den. Jen Březník a Poledník otevřeme až o víkendu 19. a 20. května, protože kvůli vysoké sněhové pokrývce, která dlouho znemožňovala přístup na Poledník i Březník, nebylo možné připravit jejich provoz. Například na Březník musíme dovézt a instalovat nový dieselagregát, což je možné až v těchto dnech,“ vysvětluje vedoucí informačních a návštěvnických středisek NP Šumava Martina Kučerová.

 

Od června do října se na informačních střediscích i návštěvnických centrech uskuteční desítky programů pro veřejnost od přednášek, kdy hostem bude například Petr Jan Juračka až po nejrůznější tvořivé dílny. Připravujem také Den vlka obecného v Návštěvnickém centru Srní a to ve středu 18. července a o měsíc později Den Rysa ostrovida a jelena evropského v NC Kvilda. Při obou programech bude připravena interaktivní stezka s množstvím úkolů pro všechny cílové skupiny, odborná přednáška ale také něco z rukodělné tvorby.

U příležitosti 160 let Boubína a roku pralesů vyhlašujeme výtvarnou soutěž pro všechny cílové skupiny „Pralesy a jejich mýtické postavičky“, která potrvá do konce září 2018. Více informací bude na webu Správy NP Šumava nebo v našich infocentrech.

 

„Připravujeme také dvě fotografické výstavy. Jedna bude věnována šumavským pralesům, které při přípravě knihy Pralesy Šumavy prošel fotograf Tomáš Čamra. Ta bude od června po celou sezónu k vidění na NC Kvilda. V informačním středisku Idina Pila budou zase k vidění fotografie z Boubínského pralesa,“ zve fotograf Správy NP Šumava Štěpán Rosenkranz.

 

Letní sezóna 2018 bude také první sezonou, kdy bude platit nové celoevropské nařízení o ochraně osobních údajů, tak zvané GDPR. To zasáhne i do činnosti Správy NP Šumava v mnohých oblastech.

 

„Jednou z nich je to, že zrušíme fotopointy, které jsou na Poledníku, na Rechlích, Kvildě, Soumarském mostě a na Plešném jezeře. V rámci ochrany osobních údajů bychom totiž museli zaručit nejen zabezpečení fotografií pro jejich další zpracování, ale nařízení GDPR zásadně zpřísňuje základní principy ochrany soukromí i náhodně zachycených osob. To ale zajistit nedokážeme. K této problematice se navíc přidává i výrazná finanční náročnost při obnově hardwaru těchto zařízení,“ vysvětluje mluvčí Národního parku Šumava Jan Dvořák.

 

V provozu budou také tradiční Zelené autobusy. Jezdit budou od začátku července do konce srpna.

 

„Jízdní řády, které zatím připravujeme, budou velmi podobné těm loňským. Bohužel s ohledem na to, že jsme letos nezískali příspěvky od Plzeňského a Jihočeského kraje a také od jedné ze šumavských obcí, která loni na provoz přispěla, musíme na tuto službu vyčlenit o zhruba 600 tisíc korun více než loni. Celkově tedy bude provoz Zelených autobusů stát nejméně 1,3 milionů korun,“ dodává Jan Dvořák

 

Veškeré informace k jednotlivým programům, pozvánky, provozní doby všech informačních a návštěvnických center Správy NP Šumava i jízdní řády návštěvníci naleznou na webu Správy www.npsumava.cz

 

 

-tz nps-

{jcomments off}