Havlíčková pojede na olympijské hry!

Změny v nominaci ZOH: Osm alpských lyžařů i 17letá běžkyně Havlíčková 

 

bara

 

     Nominace Svazu lyžařů České republiky na XXIII. zimní olympijské hry v Pchjongčchangu se výrazně rozrostla! Aktuálně v soupisce figuruje 31 jmen, z toho Ester Ledecká bude ČR reprezentovat v alpském lyžování i snowboardingu. Změny se týkají alpských lyžařů, snowboardistů a běžců na lyžích, kteří donominovali i Barboru Havlíčkovou. Ta bude v sedmnácti letech vůbec nejmladší členkou olympijské výpravy.

 

     Věkem spadá ještě do kategorie starších dorostenek, už v únoru si ale kometa českého běžeckého lyžování Barbora Havlíčková odbyde premiéru na olympijských hrách. V sedmnácti letech bude suverénně nejmladší členkou české olympijské výpravy. „Určitě je to pro mě největší dosavadní úspěch, každý sportovec má svůj dětský sen se podívat na OH, stejně tak i já a nemůžu uvěřit tomu, že se mi to povedlo vlastně ještě v dětství! Jsem obrovsky šťastná a vděčná, že jsem dostala tu příležitost a budu moc reprezentovat naši zemi,“ řekla Havlíčková. „Ale asi největší radost mám kvůli všem těm lidem, o kterých se nemluví, ale mají na tom obrovský podíl. Jsou to ti, kteří jsou s vámi, když jste nahoře, ale hlavně když jste na úplném dně. Ti, kteří vám obětují všechno, a vy víte, že to dělají s tou největší láskou a vášní. Protože vidět to štěstí v jejich očích, to je nejkrásnější pocit na světě. Proto nejvíce děkuji své rodině, kamarádům a všem, co mě podporovali,“ dodala.

 

     Ještě před olympijskými hrami jí však čeká jeden z dalších vrcholů sezony. Už o víkendu ve švýcarském Gomsu startuje mistrovství světa juniorů, kde bude Havlíčková platit za jednu z největších favoritek. „Teď se soustředím na juniorské mistrovství světa, kde se představím na 5km klasicky intervalově a 10km skiatlon a na závěr ve štafetě. Pak mě pravděpodobně bude čekat rychlý přesun do Pchjongčchangu. Doufám, že i tam předvedu to nejlepší, co bude v mých aktuálních silách a budu co nejlépe reprezentovat naše barvy,“ řekla Havlíčková.

 

     Mladá závodnice doplnila původní šestičlennou sestavu běžců na lyžích ve čtvrtek společně s Karolínou Grohovou. Díky realokacím FIS a rozšířením z šesti na osm míst tak bude česká reprezentace na olympijských hrách postavit mužskou i ženskou štafetu. „Jsme velice rádi, že nakonec můžeme složit obě štafety. Právě tam by měla Bára jet svou oblíbenou pětikilometrovou trať a další závody budou především o sbírání zkušeností. Ale jak znám Báru, tak nikomu nedaruje ani vteřinu zadarmo a může nás překvapit hezkým výsledkem. Karolína se bude nejvíce soustředit na sprint, který je její nejsilnější disciplínou, a štafetu,“ uvedl sportovní ředitel Úseku běžeckých disciplín Svazu lyžařů ČR Lukáš Sacher. Osmičlenná nominace běžců na lyžích ve složení Martin Jakš, Michal Novák, Petr Knop, Miroslav Rypl, Petra Nováková, Kateřina Beroušková, Karolína Grohová a Barbora Havlíčková by měla být už finální. „Aktuálně se sice ještě na mezinárodní úrovni jedná o posledních čtyřech realokovaných místech, je však nepravděpodobné, že by došlo k dalšímu navýšení počtu našich reprezentantů,“ řekl Sacher.

 

     Alpští lyžaři měli doposud jistotu čtyř míst, z nichž jedno nebylo obsazené. Po přerozdělení volných míst ze strany FIS ale nakonec českých závodníků do Pchjongčchangu odcestuje celkem osm. K dosud potvrzené trojici Ester Ledecká, Martina Dubovská a Kryštof Krýzl nově přibyli Gabriela Capová, Kateřina Pauláthová, Ondřej Berndt, Filip Forejtek a Jan Zabystřan.

 

     „Máme velkou radost, ušetřilo nám to velké problémy s nominací třetího místa pro ženy, kde bychom se jinak museli rozhodovat mezi Pauláthovou a Capovou, které jsou na tom výkonnostně velice podobně. Je to obrovská příležitost především pro mladé závodníky Forejtka a Zabystřana. Premiéra na olympijských hrách pro ně bude velkou zkušeností, která jim pomůže v další kariéře,“ uvedl předseda úseku alpských disciplín Svazu lyžařů Aleš Krýzl. Zároveň byl v minulých dnech potvrzen také start českých lyžařů v týmové soutěži. „O obsazení našich závodníků do týmové soutěže se rozhodne až na místě podle aktuální formy a výkonnosti,“ dodal Krýzl.

 

     Oproti původním předpokladům naopak o jedno místo v olympijské výpravě přišli snowboardisté. Kateřina Vojáčková, která měla v Pchjongčchangu startovat ve slopestylu a big airu, ještě minulý týden figurovala v kvalifikačním žebříčku FIS pro ZOH na postupovém místě. Nakonec z něj ale bohužel vypadla a umístila se jako první pod čarou na 31. místě o pouhých 11,6 bodu. Do dějiště her tak odcestuje šest českých snowboardistů.

 

     U ostatních úseků Svazu lyžařů ČR se situace nezměnila. Do Pchjongčchangu odcestuje pět skokanů na lyžích a čtyři sdruženáři, akrobatické lyžování bude reprezentovat skicrossařka Nikol Kučerová. Celkově tak nominace aktuálně čítá 31 jmen, zástupci Svazu lyžařů ČR tak budou tvořit největší část české olympijské výpravy 

 

nominace facebook big

 

Zdroj: czech-ski.com

{jcomments off}