prochazka

Užívejte si zimy

Říkáte si, už aby ta zima skončila? Nemůžete se dočkat až přijde jaro? Nemáte dostatek energie? Trápí Vás deprese?

 prochazka

Možná je pravým důvodem právě to, že si zimy neumíte užívat. V dnešní uspěchané době je pro většinu z nás těžké zastavit se a naladit se na přirozené roční období, kterým zima je. Přirozené střídání ročních cyklů je ale potřebné pro naše tělo i zdraví. Jsme součástí přírody a pokud se nám podaří sladit potřeby těla s roční dobou, budeme se cítit lépe, budeme méně podléhat virózám a jiným zdravotním problémům.

 

A tak si ještě i v únoru na sklonku zimy dovolme lenošit. Nenuťme se k žádným velkým aktivitám, šetřeme energií, odpočívejme. Vnímejme zimní atmosféru, ticho, tmu, mlhu, vítr, padání sněhových vloček, teplo domova. Užívejme tohoto času k zamyšlení, bilancování, hledání sama sebe a skutečných životních hodnot. Možná můžeme plánovat i další aktivity, které bychom chtěli realizovat až přijde opravdické jaro. Využívejme toho, že čas plyne pomaleji, povídejme si s partnery a dětmi, zorganizujme setkání s přáteli, které máme rádi.

 

Chladné počasí nevnímejme jako pohromu. Taková malá pravidelná procházka za denního světla a v každém počasí  se na našem zdraví určitě pozitivně projeví. A navíc ušetříme peníze za drahé vitamínové doplňky a zimní zájezdy do teplých krajin.

 

Ideální by bylo, kdybychom mohli chodit spát co nejdříve a vstávat až při rozednění. Možná by se naši politici měli zamyslet nad tím, co je pro člověka zdravé a pracovní dobu na zimu trochu zkrátit. Více bychom v zimě odpočívali a čerpali tak energii pro zbytek roku. Jsem přesvědčena, že by se to státu vyplatilo. Ale také vím, že tento nápad neprojde.

 

A tak si musíme pomoci sami. Zpomalme tempo, udělejme si pauzu. Zatopte si v krbu, udělejte si dobrý čaj, vezměte si oblíbenou knihu a nebraňte se emocím. I ty negativní jako například smutek, úzkosti, nejistota nebo prázdno k zimě a životu patří.

 

-mp-

 

 

banner pocasi