Historické okénko: proměny v čase

Vimperk v proměnách času (23) 

 

V tomto díle se podíváme na  pravděpodobně nejhezčí místo Vimperku, a to na vrchol HOMOLKA.  Z něj  vidíte Vimperk jako na dlani. Na 750 metrů vysokém kopci  bývaly pastviny, v posledních desetiletích se zvyšuje tlak na zástavbu. Zájemcům není co se divit – výhled odtud je opravdu ojedinělý. 

K Homolce se váže bohatá historie, stejně jako k městu  u jejího úpatí. Kdysi zde bývalo městské popraviště, od roku 1899 je zde  kamenný kříž, který sem postavil hostinský  z hospody Fišerka Josef Baumann jako výraz díků za to, že se mu v živnosti dobře dařilo a vybředl z bídy. Na “čarodějnice” bývalo zvykem tu zapalovat velké ohně a dodržovat patřičné rituály.

Velká Homolka se zdvihá na severovýchodním okraji města Vimperk nad soutokem Volyňky a Pravětínského potoka. Je významnou lokalitou i z hlediska přírodovědného, cílem  turistických vycházek, místem  kam směřují “kačeři” při hledání a ukládání  cache (geocaching),  na vrcholu kopce začíná cyklistická trať pro extrémní cyklisty sněkolika stupni obtížnosti.

 

Rozhlédněme se tedy z Homolky i dnes a porovnejme, jak se změnilo město.

Jaká změna zaujala právě vás?

 

Město z homolky 1

 

Město z homolky 2

 

Město z homolky

 

Foto: Zdeněk Formánek

logo šumava

 VŠECHNY PŘEDCHOZÍ DÍLY SERIÁLU NAJDETE V RUBRICE “HISTORIE OBCE” nebo  >>>ZDE<<<

*******************************************************************************************************************

Pojďte si společně s námi v našem historickém okénku připomínat, jak se v průběhu doby mění tvář Vimperku – porovnejte sami, jestli prošla tím správným  faceliftem, nebo jestli stárne přirozeně a elegantně, případně co zmizelo v propadlišti dějin. Jakou nám dnes ukazuje tvář ve srovnání s minulostí? Mladší, hezčí, zralejší, vrásčitou?  Každé pondělí v podvečer se můžete těšit na nové “zrcadlo” Zdeňka Formánka.