Historické okénko: proměny v čase

Vimperk v proměnách času (7)

 

Kde se pivo vaří tam se dobře daří
Kde se pivo pije tam se dobře žije

Pojďme tam a pijme pijme ho pijme ho
Až do rána bílého


Ano ano, tušíte a vidíte správně, v sedmém díle zavzpomínáme na vimperský pivovar. V současné době  se u  něj dobře daří  i vyhlášené zámecké cukrárně.

Stavebně se ráz budov příliš nezměnil, a to je pro nás současníky dobře, protože opravené vypadají moc hezky a přece jen z nich i laik vytuší, že nejsou obyčejné.

Škoda možná, že nezůstal zachován původní portál brány, ten pravděpodobně vzal zasvé časem, nebo ustoupil  nákladním autům, které  se pod něj jednoduše nevešly.

 Ale i tak, podíváme-li se na ty dvě fotografie, docela živě si dovedeme tehdejší nádvoří, kde se stloukaly a smolily sudy,  klapala koňská kopyta a  zněly  ostré povely stárka, dovedeme představit i dnes…

 

-zf-

Pivovar

 

 

Pivovar

 

 

——————————————————————————————————————————————————————————

logo šumava

 VŠECHNY PŘEDCHOZÍ DÍLY SERIÁLU NAJDETE V RUBRICE “HISTORIE OBCE” nebo  >>>ZDE<<<

*******************************************************************************************************************

Pojďte si společně s námi v našem historickém okénku připomínat, jak se v průběhu doby mění tvář Vimperku – porovnejte sami, jestli prošla tím správným  faceliftem, nebo jestli stárne přirozeně a elegantně, případně co zmizelo v propadlišti dějin. Jakou nám dnes ukazuje tvář ve srovnání s minulostí? Mladší, hezčí, zralejší, vrásčitou?  Každé pondělí v podvečer se můžete těšit na nové “zrcadlo” Zdeňka Formánka.