Grosser Falkenstein a jeho okolí

Na dohled od nejvyššího vrcholu Grosser Arber, necelé 3 kilometry od česko – německé hranice leží vrchol Grosser Falkenstein. Se svou výškou 1315 m se spolu se stejně vysokým českým vrcholem Poledník řadí jako 22. nejvyšší vrchol celé Šumavy včetně Bavorského lesa. Samotný vrchol a blízké okolí je zalesněno, ale i tak je z Falkensteinu krásný výhled především k nedalekému Zwieselu. Na vrchol vede hned několik turistických cest, nejčastějším výchozím bodem je malá vesnička Zwieselwaldhaus v nadmořské výšce 720 metrů n.m.

 

Hned za vesničkou se vstoupí po značené turistické stezce do jádrového území Bavorského parku, bezzásahového území, kde lze spatřit přirozenou proměnu lesa. Ani Bavorskému lesu se nevyhnul kůrovec, který část lesního porostu zcela zdecimoval a průchod tímto územím je na vlastní nebezpečí. Po táhlém stoupání se v nadmořské výšce kolem 1140 metrů mění les v horské louky a návštěvníkům se otvírají krásné výhledy především na Grosser Arber, český Špičák, Pancíř, po chvíli lze vidět vrcholy Debrník či Ždánidla a také Poledník. Grosser Falkenstein se jeví mezi těmito vrcholy jako zcela nenápadný, zalesněný vrchol s nově postavenou moderní horskou budovou těsně pod vrcholem.

 

Ikdyž není z vrcholu Grosser Falkenstein výhled jako třeba z Grosser Arber či vrcholu Plechý, jistě stojí tento vrchol za návštěvu.

 

Snímky pořízené 31. srpna 2019: 

{gallery}volary/2019/08/08_31_gr_falkenstein{/gallery}

 

(ir)