Počasí nás stále překvapuje

 

 

 

Počasí nás stále překvapuje

 

 

 

 

 

       V noci na sobotu a v neděli nám ve Vimperku, k radosti určitě většiny z nás, znatelněji zapršelo. Přitom se v mediích v té době objevil článek o tom, že v současné době prožíváme 500 leté sucho. Po takových informacích si o to více vážíme srážek, které všichni k životu potřebujeme. Zvláště proto, že srážkový deficit ve Vimperku od roku 2015 do letošního roku přesáhl již 400 mm. Naštěstí u nás pod Šumavou dosahuje úhrn srážek v roce 2020 zatím mírně nadprůměrných hodnot.

 

 

       V úterý 9. června před 6 hodinou ranní se znovu rozpršelo. Déšť nebyl intenzivní, ale se dvěma krátkými hodinovými přestávkami (kolem půl noci na středu a následně před polednem) celkem trval 39 hodin. Tak vytrvalé srážky se delší dobu u nás v posledních létech nevyskytly. Podle nezávislých měření srážkoměrů v Čelakovského ulici a pod městem za čističkou nám nakonec spadlo okolo 48 mm vody.

 

 

       Podobné množství srážek spadlo i v okolí a dokázalo tak dostatečně naplnit naše povodí Volyňky, které k nám přivádí vodu z oblastí od Boubína po Světlou horu. Povodí Volyňky po měření limnigrafem v Sudslavicích, má celkovou plochu 79,63 km2. Pro lepší představu o množství vody, kterou srážky přinesly, je možné v tomto místě porovnat průtoky před a po srážkové epizodě. Volyňka zde odváděla 4 až 6. června pouze 0,24 m3 za sekundu (to je 240 litrů). Před koncem popisovaných srážek 10. června ve 20 hodin z nasyceného povodí již odtékalo 6,17 m3 za sekundu (tedy 6 170 litrů). Však také voda odtékající Volyňkou o sobě dávala náležitě vědět, jak vizuálně svým zakalením, tak slyšitelně svým hukotem.

 

 

 

Na základě vlastního měření a hydrologických dat ČHMÚ zpracoval: A. Vojvodík ve spolupráci s Janem Procházkou, ve Vimperku 11. 6. 2020.

 

20200107 162449

 

(Snímek Volyňky byl pořízen 11.6. v 11 hodin, po výrazném nočním poklesu.)

 

 

{jcomments off}