Sněhové nadílky ve Vimperku

 

 

Sněhové nadílky ve Vimperku v novém tisíciletí

 (Zveřejněno pro Vimperské noviny)

 

 

       Vimperk, jemuž se říká “město pod Boubínem” leží v podhůří Šumavy v relativně vysoké nadmořské výšce okolo 700 metrů. Velmi významnou roli ve výšce sněhové pokrývky a všeobecně srážek, hraje fakt, zdali se jedná o polohu návětrnou či závětrnou. Zatímco v zimě je více srážek na návětří, během letního proudění díky konvektivním bouřím naopak v závětří. Na Šumavě všeobecně převládá proudění jihozápadní a za těchto situací má v zimě Vimperk vždy minimální srážky. Naopak při severním proudění, jako tomu bylo např. v zimě roku 2006, zde může napadnout veliké množství sněhu.

 

 

       Pro představu – srovnatelnou nadmořskou výšku s naším městem má například Bedřichov v Jizerských horách, kde “umí” napadnout někdy i více než 150 cm sněhu.

 

 

       Vraťme se ale zpět do našeho města. Když pohlédneme zpět do minulosti o téměř osmnáct let, tak nejvíce sněhu se nám z nebe nasypalo v březnu v roce 2005. To bylo na loukách odvrácených od slunce za hřbitovem až 90 cm sněhu. Paní zima nám dopřála i v roce 2006, kdy v lednu leželo 65 cm sněhu a v únoru dokonce 72 cm – přesně 11. 2. 2006.  

 

 

       Podrobný výčet napadnutého sněhu přináší následující tabulka:

 

tabulka snih

 

         Pozn.: V letech, které chybí v časové řadě napadlo méně než 20 cm sněhu.

 

 

Antonín Vojvodík
Marek Matoušek
www.sumava.eu

{jcomments off}