5

Vimperský Frňák už v pátek

Vimperský Frňák přivítá Pokáče i herce Jana Potměšila

 

     V pátek 20. července odstartuje 6. ročník multižánrového festivalu Vimperský Frňák. V letošním roce se bude konat v areálu letního kina ve Vimperku. Celá akce se ponese v duchu výročí 100 let české státnosti. Program odstartuje v pátek po 17:00, kdy vystoupí Divadlo Studna a 3D Company z Prahy. Po nich přijde na řadu hlavní část pátečního programu a to úspěšný písničkář Pokáč. Sobotní odpoledne bude patřit od 14:00 zejména rodinám s dětmi. Na festival přijede i jeho letošní parton Jan Potměšil, který bude návštěvníkům předčítat z knihy od Jiřího Suchého. V průběhu dne nebude chybět ani doprovodný program jako je fotokoutek, „Lennonova zeď“, malování na obličej, drobné sportovní vyžití nebo odpočinková zóna. Na závěr festivalu bude promítán oblíbený český film Pelíšky. Akci finančně podpořili Jihočeský kraj, město Vimperk a Nadace život umělce.

 

5

 

„Pro šestý ročník se nám opět povedlo festival posunout o kus dál a jsme za to moc rádi. Věříme, že budou rádi i fanoušci, protože můžeme díky sponzorům přivézt na festival několik nových tváří, například současného a úspěšného písničkáře Pokáče,“ říká Jan Pichler jeden z organizátorů festivalu. „Letos se konečně dočkáme i návštěvy patrona festivalu, kterým je Jan Potměšil. Diváci se na něj mohou těšit v sobotu odpoledne, kdy jim přečte část své oblíbené knihy od Jiřího Suchého,“ dodává Jan Švehla, předseda spolku Berit, který akci organizuje.

 

Sobotní odpoledne i s Honzou Potměšilem

Druhý den se brány festivalu otevřou ve 14:00. První představení přijde na řadu v 15:00 a to Panoptikum pana Vávry, což je parodie na staropražská panoptika. Představení se za celé odpoledne zopakuje hned několikrát. Po roce se opět setkají pod širým nebem improvizační týmy K.I.N.O. a DS Klenba, které divákům předvedou nefalšovaný improvizační zápas. Do akce se však zapojí i diváci, kteří budou moci o průběhu rozhodovat. Na řadu pak přijde další pohádka Drak Buchťák od Divadélka horkou jehlou.

 

V 17.30 pak přijde na scénu herec Jan Potměšil, který bude předčítat z knihy od Jiřího Suchého. Poté je pro diváky připraveno klasické představení a to Dámský krejčí v podání absolventů VOŠ herecké v Praze. Ještě než se setmí, přijde na řado šansonu od Čóro Muzikoj s hity od Hany Hegerové. Festival následně uzavře promítání filmu Pelíšky. Tak neváhejte a přijďte o víkendu opět na Frňák.

 

O festivalu

Multižánrový festival Vimperský Frňák už pošesté pořádá skupina historického šermu Berit z Vimperka. Záštitu nad akcí pravidelně přebírají slavné osobnosti a letos je tím patron Jan Potměšil. Dříve jimi byli Michal Pavlata, Valérie Zawadská nebo Jiří Strach. Cílem festivalu je zejména propojení umělců ze všech různých druhů umění a žánrů a vyzdvihnout tak město Vimperk jako kulturní centrum Šumavy. Festival finančně podporuje Jihočeský kraj, město Vimperk a Nadace život umělce.

 

{gallery}vimperk/2018/07_cervenec/frnak{/gallery}

 

{jcomments off}