Dost bylo Vodníku očima Karla Hudečka

Dost bylo Vodníku očima Karla Hudečka.

 

Dne 21.5.2018 byl zveřejněn na stránkách vimperk.eu článek pana Ing. Peška s názvem Dost bylo Vodníku.

hudecek     Nejsem zastáncem nekonečných mediálních přestřelek, a proto jsem požádal pana Ing. Peška o schůzku. Domnívám se totiž, že pan Ing. Pešek je zejména v otázkách fungování Ski klubu Šumava Vimperk, financování sportu ve Vimperku a sportování na Vodníku velmi špatně informován. Bohužel musím konstatovat, že jsme nenašli v podstatě žádnou shodu, pan Ing. Pešek nebyl ochoten slyšet jiný názor než svůj a velmi brzy jsme se rozešli. Přesto zde nechci a nebudu reagovat na výpady a nepravdy obsažené v článku pana Ing. Peška. Rád bych však stručně popsal aktuální situaci kolem Vodníku tak, jak ji vidí Karel Hudeček.

 

     Vodník se stal oblíbeným, hojně využívaným a potřebným vimperským sportovištěm. Kromě veřejnosti ho velmi často využívají dva vimperské sportovní kluby Ski klub Šumava Vimperk a Bike klub Vimperk. Velkou výhodou Vodníka je jeho celoroční provoz, o který se stará město, stejně jako je tomu u všech ostatních vimperských sportovišť. To je z mého pohledu naprosto v pořádku. Jsem a vždy budu zastánce rovného a spravedlivého přístupu ke všem sportovcům a sportovištím ve Vimperku.

 

     Vodník má velký potenciál rozvoje pro sport i rekreaci. Lyžařské trasy, MTB trasy, MTB singeltraily, běžecké stezky, rozšíření kolečkové dráhy, zmapování území pro orientační běh, vycházkové trasy a samozřejmě potřebné zázemí pro jednotlivé sporty a výkonnostní i rekreační sportovce a pro pořádání závodů. To vše by dle mého soudu bylo možno velmi dobře a citlivě zakomponovat do krásné vodnické lokality.

 

     A pak je tu ještě ten „zatrolený“ biatlon. Asi většina občanů Vimperka ví, že ve Ski klubu trénujeme i biatlon. Malé děti střílejí ze vzduchovek, zde žádný problém není. Ten nastává až u 15letých dětí. Ti přecházejí na malorážku a již u nás ve Vimperku nemají kde trénovat a pokud chtějí u tohoto krásného sportu zůstat, musí odejít studovat a trénovat jinam. Logicky tedy stojíme o střelnici. Celý záměr rozvoje Vodníka se ale zvrtl do hádky o biatlon, na vše ostatní se zapomnělo. To je jistě škoda a je potřeba se vrátit k podstatě. Diskutovat všechna „proti“, pamatovat si ta „pro“, hledat řešení a povýšit se i nad závistivou myšlenku „kdo z toho bude mít největší prospěch“. To bychom ve Vimperku neudělali nikdy nic. Prospěch je třeba vidět v tom, že děti i dospělí sportují místo vysedávání v hospodách.

 

     V minulých týdnech jsem navštívil mnoho sportovních areálů poblíž měst, či přímo ve městech. Každý je jiný, každý má své kouzlo a krásu a každý jistě vznikl jako kompromis možného. I u nás bychom na Vodníku měli co nejrychleji takový kompromis najít a být připraveni na možné investiční pobídky a dotace. Vimperk má před sebou velké a náročné investice do bazénu, ulice 1. máje, starého i nového sídliště… To vše je velmi potřebné a peněz nejen na Vodník určitě nebude nazbyt. Nezapomínejme však, že na Vodníku nám sportuje a vyrůstá základna pro naše gymnázium. Fungují tam sportovní kluby, které nás výborně reprezentují nejen v ČR, ale i v zahraničí. I na to bychom měli pamatovat než kategoricky nějaké sportoviště, či sport odsoudíme.

 

     Jsem optimista. Věřím, že rodiče budou dál vodit děti do vimperských oddílů a všichni ti dobrovolní trenéři se dál budou honit za míčem, na lyžích, či na kole pro radost, výskot a třeba i medaile našich dětí. A věřím, že o dalším osudu nejen vimperských sportovišť budou rozhodovat rozumní lidé.

 

S úctou Karel Hudeček  

 

{jcomments off}