martanova

Vyjádření k článku ing. Milana Peška

Vyjádření k článku ing. Milana Peška „Dost bylo Vodníku“

 

     Článek ing. Milana Peška byl poslán do redakce Vimperských novin, která mne oslovila, zda chci reagovat na jeho článek „Dost bylo Vodníku“, v kterém jsem přímo oslovována a kritizována za své konání, názory a vyjádření. Oslovila jsem martanovapana Peška a požádala o osobní setkání. Pan Pešek s osobním jednáním souhlasil, a tak jsem měla možnost zeptat se ho na jeho závěry a úvahy uvedené v článku. Nejsem přítelem stálého dopisování a vysvětlování si názorů, postojů, rozhodnutí přes média, a proto jsem ráda přivítala a poděkovala za toto osobní setkání s ním.

     Protože se ing. Milan Pešek rozhodl uveřejnit článek na tomto webovém portálu, posílám svou reakci na článek uveřejněnou na webových stránkách města v rubrice, co se od Vimperských novin nevešlo.

 

Vzhledem ke zveřejnění článku, považuji za správné pár větami se k němu vyjádřit.

 

     Má rezignace na funkci starostky nikterak nesouvisela se záměry na Vodníku, ale s podmínkami mého dalšího působení na radnici. To jsem veřejně vyjádřila v otevřeném dopisu občanům města i na zasedání zastupitelstva dne 15.5.2017.

 

     Možnost rozvoje sportovně rekreačního areálu Vodník vnímám jako příležitost pro rozšíření nabízených sportovních aktivit pro aktivně sportující děti a širokou veřejnost na pozemcích města, veřejně jsem vyjadřovala svůj názor, že nebudu pro prodej pozemků v areálu na Vodníku. Nikdy jsem nebyla úkolována podnikateli či jinými skupinami, abych prosazovala jejich „soukromé zájmy na Vodníku“. Rozsah rozvoje Vodníku se měl a doufám, že bude realizovat v souladu s právními předpisy, které zohlední jeho polohu ve vztahu k zástavbě i přírodním hodnotám.

 

     Jsem toho názoru, že všichni sportovci ve městě mají mít stejné příležitosti a možnosti na podporu sportování. Na tuto otázku daleko odborněji jsou schopni odpovědět představitelé všech sportovních klubů, které využívají Vodník k tréninkům. S tím také souvisí zasněžování Vodníku. V minulosti Ski klub nedodržel podmínky povolení nakládání s vodami, a protože porušil podmínky tohoto povolení, uložila mu ČIŽP oprávněně pokutu. To jsem nikdy nezpochybňovala, a ani nikoho jsem nekritizovala za to, že podal podnět na ČIŽP. Jsem zastáncem toho, aby se však měřilo všem stejným metrem. Pan Pešek mi sdělil, že z mého článku uveřejněného v dubnovém vydání VN, tomu porozuměl jinak, a to tak, jak to napsal. Je to jeho názor, na který má právo.

 

     K otázce rekonstrukce ulice Mírové považuji za správné, nezbytné a nutné sdělit, že já a ani ostatní kolegové ze „současné opozice“ zastupitelstva (i když tento termín užíván nerada), jsme nebyli proti tomuto záměru. Se současným vedením jsme nenašli shodu v otázce jejího financování. Navrhli jsme hledat peníze v jiných kapitolách rozpočtu, než je brát z dvou nejvíce prioritních staveb města v jeho historii, na které jsme si brali úvěr ve výši 120 mil Kč a také v rozpočtu částku na tyto stavby schválili. Jedná se o dostavbu plaveckého stadionu a rekonstrukci ulice 1. máje. Bohužel, neshodli jsme se. Dnes podle vyjádření pana místostarosty, je realizace jedné z těchto dvou prioritních staveb ohrožena z důvodu nedostatečného krytí finančními prostředky, což brání z pohledu práva podepsání smlouvy na stavby. (pozn. Na květnovém zasedání zastupitelstva byl předložen materiál o finanční analýze příjmů. Je velmi optimistický, nicméně brát si další úvěr 60 mil Kč ještě v tomto roce, výrazně ohrožuje investice na příští roky, kdy město bude splácet úvěr 15 let.)

 

    Možnost provizorního parkování na pozemku manželů Kutilových měla být prověřena před jakýmkoliv zahájením terénních prací. Komunikační napojení je přes frekventovaný chodník pro pěší z podchodu a od ZŠ Smetanova, což je zásadní problém pro jeho dopravní využití. Od 6.4.2018 má pozemek z rozhodnutí vedení města v užívání společnost Strabag pro zařízení staveniště. Slibované parkování veřejnosti je tím fakticky znemožněno.

 

    Ke komentářům a oslovování mojí osoby panem Peškem se nebudu vyjadřovat z důvodu toho, že tento způsob komunikace a sdělování názorů do zpravodaje typu Vimperských novin nepatří a ani nejsem zastáncem této komunikace. A také podle mého názoru je v rozporu s přijatými pravidly pro jejich vydávání. (pozn. Pokud chci někomu něco sdělit, tak si najdu vždy příležitost říci mu to osobně a do očí a nevzkazuji to přes média.)

 

Jaroslava Martanová  

 

Na tomto webu jsou uváděny názory čtenářů, nejsou proto vlastní tvorbou redakce webu. Pokud máte zájem přidat vlastní názor, stačí napsat krátký email na info@sumava.eu s požadavkem na publikaci Vašeho příspěvku a příspěvek podepsaný plným jménem bude zveřejněn.

 

{jcomments off}