Na Šumavě ráno pod -10 °C a daleké výhledy

První teploty pod -10 °C v nastávající chladné sezóně roku zaznamenaly stanice na mrazivých lokalitách na Šumavě. Ráno 6. listopadu takto po nočním vyjasnění klesla minimální teplota na stanicích Kvilda – Perla, Rokytská slať, Březník, Horská Kvilda a Knížecí Pláně (viz. přehled v tabulce). Dnes tak na těchto lokalitách byla překonána letošní doposud nejnižší podzimní teplota ze stanice Kvilda – Perla, která v říjnu zaznamenala rovných -10 °C.

Pod -10 °C klesaly i přízemní teploty na některých dalších stanicích, nejníže pak až na -15,6 °C na Knížecích Pláních, z dostupných stanic měřících přízemní teplotu dále třeba na lokalitách Žďárek -14,5 °C, Březník hřeben -11,3 °C, v Arnoštově -11,0 °C, u Řasnice -10,9°C nebo ve Volarech (ČOV) -10,1°C.

Kromě nízkých teplot přineslo dnešní ráno i daleké výhledy až k alpským vrcholkům, jak dokladují snímky z kamer SUMAVA.EU. Při předpovídaném slunečném počasí na horách bude i nadále na Šumavě přáno pěkným pohledům a v šumavských údolích při absenci mlhy poklesům nočních teplot výrazněji pod bod mrazu.

 

Tabulka. Minimální teploty s hodnotami pod -10 °C z rána 6. listopadu 2020

Lokalita Minimální teplota °C
Kvilda – Perla -11,9
Rokytská slať -11,7
Horská Kvilda -10,7
Březník -10,5
Knížecí Pláně -10,1

 

Vybrané snímky z webkamer SUMAVA.EU z 6. listopadu s ranním pohledem na Alp:

 

 

 

(jp)