Policie odložila případ otravy čtyř orlů

Policie odložila případ otravy čtyř orlů

 

Na počátku února byli nalezeni u Velkého Boru a Svéradic čtyři otrávení orli mořští. Drastický úhyn vzácných orlů silně otřásl nejen naším regionem. Nejednalo se totiž o první případ tohoto druhu a v blízkém okolí byli nalezeni mrtví dravci již v letech 2008, 2014, 2016, 2018 a 2019. Čtyři zmínění orli byli nalezeni u hnojiště ležícím uprostřed pastvin, které patří místnímu zemědělci M. Augustínovi. Laboratorním šetřením bylo potvrzeno, že dravci pozřeli zbytky drůbeže, které byly polité karbofuranem. Jedná se o 15 let zakázaný insekticid, nervový jed, který je nebezpečný i člověku. Ptáci viditelně umírali v nervové křeči.

147345583 3643895725728141 5590881131872091721 n

Přestože se v médiích objevili náznaky, že by se mohlo jednat o první případ tohoto druhu, kdy by mohl být viník dopaden, policisté z oddělení hospodářské kriminality ukončili prověřování tohoto případu. „Policistům se provedeným šetřením nepodařilo zjistit konkrétní osobu, jenž umístila otrávenou návnadu na volně přístupném pozemku. Z těchto důvodů policisté z oddělení hospodářské kriminality trestní věc podezření ze spáchání zločinu týrání zvířat odložili, protože nebyly zjištěny skutečnosti opravňující zahájit trestní stíhání,“ informovala policejní mluvčí Dana Landmanová.

Přestože policie vyšetřování odložila, tak plzeňská Záchranná stanice živočichů Plzeň v pátrání po viníkovi pokračuje. “Jedná se o těžký případ, není snadné něco prokázat. Trochu jsme čekali, že to policie odloží. My sami také nemáme jasno, nicméně v šetření ještě pokračujeme a uvidíme, co se nám podaří zjistit. Rozhodně jsme tento případ neuzavřeli a určitě budeme informovat o výsledcích našeho šetření,” sdělil vedoucí záchranné stanice Karel Makoň.

 

SH

{jcomments off}