ZKD Sušice provozuje E−COOP

 

ZKD Sušice provozuje E−COOP

 

Doba se mění a obliba E−shopů neustále roste. Takto nakupovat je pohodlné, bezpečné a objednávat lze 7 dní v týdnu, 24 hodin denně. Zboží je poté dovezeno až do domova. Období pandemie výhody tohoto objednávání ještě zvýraznilo. Na to reagovalo i ZKD Sušice, které svůj E−COOP zprovoznilo v druhé polovině loňského roku. Spojení provozovatele tradičních prodejen COOP a této moderní služby nás zaujalo a tak jsme vyzpovídali obchodního ředitele ZKD Sušice pana Radka Kurce.

 

Kdy jste se v ZKD Sušice rozhodli, že ve svých tradičních prodejnách COOP zavedete novou

služnu e−coop a co jste si od tohoto projektu slibovali?

Na počátku roku 2020 se našedružstvo zapojilo do pilotního projektu E−COOP v rámci skupiny COOP v ČR. Sami bychom toto nezvládli, neboť jde o složitý a finančně náročný proces. Rozhodnutí přišlo ještě v době před vypuknutím pandemie Covid−19 a ukázalo se, že toto rozhodnutí bylo s ohledem na další vývoj situace dobré. Bylo nám jasné, že půjde o doplňkovou službu v našich maloobchodních prodejnách, ale chtěli jsme nabídnout moderní a bezpečné nakupování potravin přes internet i lidem z menších měst a vesnic. Nechtěli jsme, aby nám zde takzvaně ujel vlak.

 

Jak se vám povedlo tuto službu rozjet, bylo to očekávané, nebo vás něco překvapilo?

Přípravy a testování trvaly osm měsíců a poté jsme e−shop spustíli na 20 prodejnách. Dnes již e−shop provozujeme na 42 prodejnách v okresech Klatovy, Domažlice a Sokolov. Nebylo to jdnoduché, neboť jsme museli udělat celou řadu změn v našich pokladních systémech, dohodnout se s bankou, která platby kartou procesuje, vytvořit grafiku a uzpůsobit sortiment. Velmi důležité bylo zaškolit personál prodejen a přesvědčit je, že to zvládnou. Překvapilo nás, že až na malé problémy je tento projekt funkční, naši zaměstnanci jej až na výjimky přijali za svůj a že v některých loklitách je o něj za strany zákazníků veliký zájem.

 

Jaká je tedy služba e−coop, v čem se liší od ostatních specializovaných e−shopů?

Jak již jsem uvedl, přinesli jsme službu do míst, kam žádný z jiných obchodníků tuto službu nedokáže zajistit. Ve svém základu jde o e−shop, jako každý jiný. Funguje to tedy tak, že na začátku si zákazník otevře stránku www.e−coop.cz a na mapě vybere místo – podejnu, kde si nákup nakoupí a vyzvedne. Po vyplnění kontaktních údajů dokončí objednávku zaplacením prostřednictvím platební karty. Suma za objednaný nákup je následně zákazníkovi z jeho účtu odečtena až při převzetí zboží na prodejně. Naší specialitou je, že si zákazník vybírá přímo z nabídky vybrané prodejny. Na malé prodejně užší, na velké širší. Umíme prodávat i krájené a vážené zboží. Zákazník si navolí čas, kdy si objednávku vyzvedne. Pokud o to požádá, umíme mu jí předat i bezkontaktně na rampě prodejny.

 

l Vy tedy nákupy objednané přes internet nerozvážíte až k zákazníkům?

Služba e−coop s doručováním do domácností nyní nepočítá. Je určena pro zákazníky, kteří si chtějí nákup vybrat v klidu z domova a poté jej rychle vyzvednout. Další skupinou jsou napříkald chalupáři, kteří si v týdnu ob jednají a v sobotu si pro nákup dojdou do prodejny poblíž své chalupy. E−coop s rozvozem zdarma nabízíme v obcích, kde dojde k přechodnému uzavření naší prodejny, což se nyní bohužel kvůli pandemii stává častěji. To samé nyní zajišťujeme na území Sušicka, kde jsme vyhověli prosbě zdravotníků a lékařů, kteří žádali obyvatele k omezenému pohybu kvůli snížení rizika šíření Covid−19, nebo zákazníkům, kteří jsou v izolaci nebo karanténě. Tato služba si rychle našla své zákazníky.

 

Co ještě připravujete pro vaše zákazníky, mohou se těšit na nějaké další novinky?

Službu stále vylepšujeme a rozšiřujeme. V rámci samostatných kategorií vyčleníme oblíbené výrobky z naší výrobny, privátní značky a sezónní nabídku. Již dnes je oblíbená kategorie akční nabídky. Naším cílem je provozovat tuto službu v celé naší síťi 106 prodejen. Plánujeme i instalaci výdejních COOP boxů. V Klatovech u naší prodejny COOP KONZUM jsme tento COOP box zprovoznili 29. března.

 

Co to je COOP BOX?

Jde o službu, kterou již dnes řada zákazníků zná od jiných společností. Zákazníci si do COOP boxu (výdejní skříňky) mohou objednat zboží a následně si ho vyzvednout kdykoli nezávisle na otevírací době prodejny. Na rozdíl od vyzvednutí na prodejně je na email zákazníka zaslán kód, kterým si COOP box otevře. Do COOP boxu si mohou nechat zákazníci připravit i čerstvé a chlazené potraviny, neboť je chlazený, a proto nehrozí, že by se potraviny znehodnotily.

 

l Co byste k této službě řekl závěrem?

Chceme, aby se zákazník na www.e−coop.cz snadno orientoval, našel tam vždy, co hledá a službě věřil. Preferujeme také bezpečnost při platbě zboží pomocí platební karty, a proto využíváme moderní ochranné prvky. Již dnes odbavíme touto formou několik set nákupů měsíčně, což nám potvrzuje života schopnost E−coop a věříme, že celá řada našich zákazníků dříve nebo později najde důvod, proč tuto službu využívat.

 

Zdroj: Rozhled

{jcomments off}