Běžkařská sezona pomalu končí, na Modravě naposledy vyrazí rolba

Běžkařská sezona pomalu končí, na Modravě naposledy vyrazí rolba

 

Díky aktuální sněhové nadílce před víkendem naposledy vyrazí modravská rolba do terénu. Zákaz opouštět okresy skončí až v pondělí, upravené stopy a slunečného počasí na Modravě budou tedy využívat o víkendu pouze obyvatelé klatovského okresu. I kvůli uzavírce okresů většina ostatních obcí běžkařskou sezónu definitivně ukončila. Například na Žezelznorudsku si budou muset běžkaři vyšlápnout stopu sami. Řada obcí nemůže upravit běžkařské stopy také z důvody, že jim již skončily výjimky pro vjezd rolby do chráněné krajinné oblasti. 

170047755 4023596800995266 6051499145191965249 n

 

Na otázky serveru iSusice.eu k tématu údržby Bílé stopy Šumava odpovídala Pavla Nývltová z Regionální rozvojové agentury Šumava, o.p.s.

 

Kdo všechno se podílí na financování Bílé stopy?

Obce cca 50% z celkových nákladů, dále dotační programy Jihočeského a Plzeňského kraje a Bílý fond (veřejná sbírka, kterou spravuje Regionání rozvojová agentura – DMS, sbírkový účet; plus příspěvky od dalších sponzorů) – rozdělení prostředků provádíme na základě vyúčtování nákladů jednotlivých obcí; slouží k pokrytí rozdílů mezi veřejnými a vlastními prostředky jednotlivých obcí.

 

Zaznamenali jste během letošní sezóny nárůst darů od jednotlivců, kteří letos hojně využívají Bílé stopy?

Letos bylo dárců více – průměrně za sezónu přibyde na sbírkový účet cca 10 000 Kč; tuto sezónu dárci poslali cca 25 000 Kč. I počet zaslaných DMS se oproti průměru zvýšil (aktuálně cca 15 000 Kč). Za to patří dárcům velký dík.

 

Může aktuální situace, kdy obce nemohou běžkařům nabídnout další služby, ohrozit financování Bílé stopy Šumava do příštích let?

To je dotaz spíše na některou z konkrétních obcí. Z přehledu financování vyplývá, že např. v této sezóně bude pro jihočeské obce znatelný výpadek krajského dotačního programu. Bílý fond neakumuluje takové protředky, které by pokryly výpadky ostatních veřejných zdrojů. Pokud nemá Bílá stopa zásadního hlavního sponzora (kterým v minulosti byla např. Česká spořitelna nebo Městys Strážný), financování zůstává hlavně na obecních rozpočtech. Dlouhodobě se na Šumavě uvažuje o zpoplatnění lyžařských běžeckých tras, avšak pro takto rozsáhlé území s velkým množstvím nástupních míst není jednoduché najít jednotný systém zpoplatnění a kontroly.

Pravidla pohybu v BS info-page-001

 

leták 2018-page-001

 

Sarah Huikari

{jcomments off}