Sušická ZUŠka slaví 80!

Hudba a hudební školství má v historii i současnosti Sušice nezastupitelné místo

 

(zussusice.cz) První městskou hudební školu zřídilo zastupitelstvo Sušice 26. července roku 1940. Její činnost však byla ukončena ještě během nacistické okupace a obnovena byla až 1. září roku 1952. Již tehdy se v jejím názvu objevilo (a dodnes zůstalo) jméno rodáka z nedalekých Tedražic, dirigenta České filharmonie, Františka Stupky.

 

Základní hudební škola, Lidová škola umění a od roku 1990 Základní umělecká škola Františka Stupky sídlila dlouhý čas v tzv. vile u Skalů v ulici T. G. Masaryka, v roce 1993 se přestěhovala a postupně zabydlela ve třech patrech nové budovy v ulici Lerchova. A není bez zajímavosti, že současné prostory, které obývá, se nachází právě v bývalém klášteře Školských sester.

 

ZUŠ v Sušici je jedním z hlavních organizátorů kulturního života města i jeho okolí. Má širokou spádovou oblast. O jejím nezastupitelném významu svědčí množství veřejných vystoupení žáků i učitelů, účast v soutěžích hudebních, tanečních i výtvarných, zahraniční zájezdy, atd. Individuální výuka je úzce propojena s působením žáků ve školních souborech – lidová muzika, smyčcový, flétnový a taneční soubor.

V rámci školy působí i Sušický dětský sbor, který byl založen v roce 1969 Josefem Baierlem. Jeho koncertní a umělecká činnost je známá u nás i v zahraničí. V současné době působí na škole několik přípravných pěveckých sborů (Broučci, Sluníčka, Včelky), Hlavní sbor a Chlapi SDS. Také dětské pěvecké sbory mají za sebou nesčetné množství domácích i zahraničních zájezdů.

Tento stručný výčet činnosti by nebyl úplný bez zmínky o smíšeném pěveckém sboru Svatobor. Sbor využívá koncertního sálu budovy jako zkušebnu a na činnosti sboru se podílí řada učitelů školy. Také Svatobor absolvuje ročně množství veřejných vystoupení, domácích i zahraničních zájezdů. Svou sounáležitostí a spoluprací s naší školou má rovněž své místo v její historii.

V budově ZUŠ Fr. Stupky našla (kromě Svatoboru) útočiště i další hudební uskupení:

• KARAVANA SWINGersBAND – swingový orchestr;
• Faux Pas – ženský pěvecký sbor;
• Metanoia – smíšený pěvecký sbor věnující se duchovní hudbě;
• Paddy`sBangers – chlapský vokální sextet;
• Go. Spirit – nově vznikající pěvecké studentské těleso.

A za zmínku určitě stojí, že ve všech výše uvedených orchestrech a sborech najdete v hojné míře bývalé členy Sušického dětského sboru.

Za celou dobu svého trvání vychovala ZUŠ celou řadu amatérských i profesionálních muzikantů, výtvarníků i tanečníků, a stala se nedílnou součástí novodobé historie města. Svým mnohaletým působením významně přispěla a přispívá k bohatosti jeho kulturní a společenské úrovně.

 

Další zajímavosti a informace najdete na stránkách školy: ZUŠ Sušice

 

 

K oslavám kulatin patří i zajímavý program pokračující ve druhé polovině roku výstavou, kterou můžete navštívit do konce října letošního roku.

 

Vernisáž je dnes v 16 hodin.

 

zus vystava

 

 

***

 

 

zus oslavy cele

 

{jcomments off}