Spuštění lokalizačních SMS na mobilních telefonech

 SMS

Spuštění lokalizačních SMS na mobilních telefonech

Česká republika se stala 21. světovou zemí, která se připojila k využívání funkcionality AML na tísňových linkách 150, 155, 158 a 112.

 

Pátrání po ztracených osobách, ale i pomoc všem, kteří se ocitnou v tísni, je od včerejšího dne snadnější. Funkcionalita, která do 30 vteřin odešle operačnímu středisku lokalizační údaje, je určená pro chytré mobilní telefony a je součástí samotného operačního systému, což znamená, že ji není třeba jakkoliv aktivovat.

 

V loňském roce jsme na tísňové lince 158 odbavili přes 1 600 000 hovorů a ačkoliv naši operační důstojníci jsou školení profesionálové, tak někdy bývá s ohledem na situaci či zdravotní stav volajícího obtížné zjistit jeho lokalitu. Klíčový význam nové funkcionality podtrhl i ministr vnitra Jan Hamáček, který uvedl „jde o zásadní službu, která výrazně zkrátí reakční dobu složek IZS. Je skvělé, že funkci automatické lokalizace spouštíme, protože lidé v tísni už nebudou muset nikomu ve stresu složitě vysvětlovat, kde přesně jsou”. Generální ředitel HZS ČR generálporučík Ing. Drahoslav Ryba vyzdvihl především přínos lokalizací u dopravních nehod.

„Běžně se stává, že lidé, kteří se stanou svědky nebo účastníky dopravních nehod na dálnici, prostě nedokáží sdělit, kde se zrovna nacházejí. Díky tomuto zpřesnění polohy tísňového volání se hasiči dostanou na místo zase o něco rychleji, aby mohli lidem, kteří to potřebují, pomoci”.

 

Policii ČR na oficiální tiskové konferenci zastupoval policejní prezident brigádní generál Mgr. Jan Švejdar, který ocenil možnost rychlého zjištění lokality volajícího a dodal, že „tímto nástrojem zkvalitníme a zrychlíme službu občanům, zejména těm, kteří patří mezi nejohroženější skupiny, tedy děti a senioři.” Na závěr vystoupil pan MUDr. Marek Slabý, MBA, prezident Asociace zdravotnických záchranných služeb, který dodal „Rychlá a přesná lokalizace tísňového volání zásadně zkrátí dobu do poskytnutí přednemocniční neodkladné péče v případech, kdy lidé z důvodu svého zdravotního stavu nemohou sdělit svoji polohu, anebo se nacházejí v neznámém prostoru”.

 

Systém, který funguje doposud, předává operátorovi tísňové linky informace o poloze volajícího s odchylkou přibližně 400 m ve městě a teoreticky i několik kilometrů ve volném terénu. Vždy záleží na mnoha okolnostech, mezi ty zásadní patří pokrytí vysílači mobilní sítě.

 

Lokalizační SMS formát Advanced Mobile Location (AML), což je nová funkcionalita jednotného evropského čísla tísňového volání – tísňové linky 112, bude využívána i pro linky 150, 155 a 158 a k jejímu spuštění došlo 11. února 2020 pro zařízení s operačním systémem Android. Pilotní provoz bude probíhat nejdřív na území hl. m. Prahy a postupně se rozšíří do celé České republiky.

 

Funkcionalita AML a její využití v praxi

V případě vytočení jednoho z tísňových čísel vyšle automaticky do 30 vteřin chytrý telefon operátorovi zprávu s Vaší přesnou polohou, která se mu zobrazí přímo na monitoru počítače v interaktivní mapě. Služba se spustí na zařízeních s operačním systémem Android automaticky a není třeba instalovat jakoukoliv aplikaci či udělovat souhlas se sdílením polohy. Samozřejmostí je, že služba je bezplatná.

Podmínky pro fungování:

• Telefon musí být tzv. „chytrý telefon”, vybavený lokalizačním zařízením

• Používání systému Android, do budoucna také iOS

• Volající musí být na signálu svého operátora

• Česká SIM karta

• K odeslání dojde pouze vytočením tísňových linek (112, 150, 155, 158)

 

V současné době využívá AML již 21 zemí světa, včetně ČR, mezi nimi například Velká Británie, Spojené státy, Norsko, Švédsko, Finsko, Rakousko, Belgie nebo Dánsko.

 

 

-tz  pcr-

{jcomments off}