Návštěvníků na Šumavě přibývá

sumava kostel

Návštěvnost Národního parku Šumava stále roste

 

Návštěvnost v letošní letní sezóně na území Národního parku Šumava byla opět vyšší, než v roce 2018. Od začátku června do konce srpna 2019 navštívilo sledované lokality více než 675 tisíc turistů. Loni za stejné období navštívilo sledovaná místa zhruba 600 tisíc lidí. 

 

„Informační a strážní služba Národního parku Šumava už mnoho let sleduje návštěvnost například na ledovcových jezerech, Poledníku, Povydří, Stožecku nebo třeba Modravě. Na většině těchto lokalit letos registrujeme opět více turistů, než tomu bylo loni,“ vysvětluje vedoucí Informační a strážní služby Adam Diviš. 

 

„Největší nárůst je na Jezerní slati a to o více než 30 procent. Jezerní slať za poslední tři měsíce navštívilo zhruba 77 tisíc lidí, loni ve stejném období „jen“ 54 tisíc osob. Naopak méně návštěvníků letos prošlo naučnou stezku Povydří – rozdíl je asi 8000 lidí,“ doplňuje vedoucí Informační a strážní služby na Modravsku Jan Pecánek. 

 

Návštěvnost ale rostla jak na západě Šumavy, v oblasti Prášilska, tak i na jihu, na Stožecku a Novopecku. S rostoucí návštěvností však roste i počet přestupků, které strážci museli řešit. 

 

„Nárůst je znatelný. Od června do srpna jsme na celém území Národního parku a CHKO Šumava řešili bezmála tisícovku přestupků, což je o skoro polovinu více, než loni ve stejném období. Nejvíce z nich, asi 80 procent, jsme řešili domluvou, zbytek buď blokovou pokutou na místě, nebo jsme museli přestupky předat do správního řízení,“ vypočítává Adam Diviš. 

 

Nejčastějšími prohřešky jsou již tradičně nesprávné parkování, nepovolené vjezdy na účelové komunikace za zákazy vjezdu motorových vozidel, vjezdy kol mimo cyklotrasy, koupání v ledovcových jezerech nebo nepovolený vstup do klidového území, tedy do území bývalých I. zón. 

 

„Stále častěji řešíme používání vozidel označovaných výrobci jako elektrokoloběžky. Při jejich používání v aktivním režimu (bez odrážení), se dle zákona o provozu na pozemních komunikacích jedná o motorová vozidla, jimž je vjezd na účelové komunikace národního parku zakázán. Letos se také zvýšil počet sběračů borůvek, kteří nerespektují klidová území a při sběru ničí porosty borůvčí nesprávným používáním tzv. hřebenů,“ vysvětluje vedoucí strážce oblasti Stožecka Luděk Švejda. 

 

„Velký problém se sběrači borůvek teď řešíme na Trojmezné a v okolí Plechého. Mnozí z nich ať z Česka, Rakouska, tak i Bavorska, vůbec nerespektují klidová území, ve kterých je možné se pohybovat pouze po značených trasách a používáním hřebenů doslova likvidují keříky borůvky nebo brusinky,“ dodává. 

 

I v tomto případě hrozí sběračům borůvek za vstup do klidových území (bývalých I. zón) nebo ničení porostů pokuta až ve výši 10 000 korun na místě a v případě předání do správního řízení až 100 000 korun. 

 

-tz nps-

{jcomments off}