Teploty šplhají ke 40 °C, bouřky by mohly přijít v pondělí v noci

S teplotami kolem 38°C počítají meteorologové v neděli i v pondělí

 

 

leto piti

 

 

Výstraha meteorologů – velmi vysoké teploty, nebezpečí požárů:

 

Výstraha před jevem s vysokou pravděpodobností výskytu: Velmi vysoké teploty

Platnost: od 30.6.2019 12:00 do 30.6.2019 21:00

 

 

Pro kraje: Hlavní město Praha, Středočeský kraj, Jihočeský kraj, Plzeňský kraj, Karlovarský kraj, Ústecký kraj, Liberecký kraj (Česká Lípa, Frýdlant, Liberec, Nový Bor, Turnov), Královéhradecký kraj (Dobruška, Dvůr Králové nad Labem, Hořice, Hradec Králové, Jaroměř, Jičín, Kostelec nad Orlicí, Náchod, Nová Paka, Nové Město nad Metují, Nový Bydžov, Rychnov nad Kněžnou), Pardubický kraj (Holice, Chrudim, Litomyšl, Pardubice, Přelouč, Ústí nad Orlicí, Vysoké Mýto), Kraj Vysočina (Havlíčkův Brod, Chotěboř, Světlá nad Sázavou)

 

 

 

Odpolední teploty vystoupí na 34 až 38 °C.

 

 

Doporučení ke zmírnění následků jevu: Velmi vysoká zátěž na lidský organismus, nebezpečí přehřátí a dehydratace. Nebezpečí vybočení a lomů kolejnic kolejové dopravy v důsledku jejich roztažení horkem. Doporučuje se dodržovat pitný režim, zvýšit konzumaci neslazených nealkoholických nápojů, které je vhodné kombinovat s minerálními vodami. Omezit tělesnou zátěž a nepobývat na přímém slunci v poledních a odpoledních hodinách. Nenechávat děti nebo i zvířata v automobilech zaparkovaných na přímém slunci. Věnovat zvýšenou pozornost malým dětem, starším a nemocným občanům.

——-

Nebezpečí vzniku a šíření požárů

Doporučení ke zmírnění následků jevu: V důsledku sucha hrozí nebezpečí vzniku požárů a následných škod, případně i ohrožení životů. Nerozdělávat oheň v přírodě a zejména v lesích, nevypalovat trávu, neodhazovat cigaretové nedopalky na zem, nepoužívat přenosné vařiče a jiné zdroje otevřeného ohně. Řídit se místními vyhláškami a zákazy, které k suchu a nebezpečí požárů mohou být vydány. Dbát na úsporné hospodaření s vodou.

 

Předběžné varování:

Od dopoledne v pondělí (1. 7.) do rána v úterý (2. 7.) se mohou vyskytnout silné, ve východní polovině území ojediněle i velmi silné bouřky doprovázené zejména nárazy větru.

Aktuálně není v platnosti výstraha, ale doporučujeme sledovat upřesňované předpovědi počasí.

 

Zdroj a daší  informace: chmu

 

Podívejte se, jak je na Šumavě:

pocasi sumava

 

-red-

{jcomments off}