Vrtulníky záchranky uvidí i v mlze

Letecká záchranná služba modernizuje vrtulníky

 

vrt2

 

 

Na konci dubna podepsali zástupci Ministerstva obrany a společnosti PZL – ŚWIDNIK, s.a., která je součástí koncernu Leonardo Helicopters, smlouvu na modernizaci vrtulníků W-3A Sokol nasazovaných v Letecké záchranné službě (LZS).

 

Smlouva na modernizaci vrtulníků zahrnuje instalaci zařízení Enhanced Vision System pro zdokonalení vizuální orientace pilotů. Ten pomůže zabezpečit posádkám vrtulníků Letecké záchranné služby a Služby pátrání a záchrany možnost vidět a reagovat na situace, kdy se nelze spoléhat na lidský zrak. Umožní bezpečné přistání do terénu v noci a za ztížených meteorologických podmínek, kdy je redukována dohlednost. A to například smogem, kouřem a mlhou.

 

Leteckou záchrannou službu zajišťuje AČR v nepřetržitém režimu (24 hodin denně, 365 dnů v roce) pro Plzeňský, Karlovarský kraj ze stanoviště Líně u Plzně a pro Jihočeský kraj ze stanoviště Bechyně. Vždy dvěma vrtulníky (hlavní a záloha) na každém ze stanovišť. V roce 2018 LZS na obou stanovištích (Líně a Bechyně) nalétala 1084 letových hodin (z toho 245 hodin v noci) a provedla 1 307 zásahů (letů). V 659 případech byli ošetřováni pacienti v ohrožení života, 149 pacientů bylo resuscitováno, v ostatních případech se jednalo o zraněné ve středně těžkém stavu, o odvolání ze zásahu, případně úmrtí.

 

vrtulnik zachranar

 

Vrtulníky W-3A Sokol jsou součástí Vzdušných sil AČR již od roku 1995. Kromě plnění úkolů logistického zabezpečení Armády ČR zabezpečují také úkoly Letecké záchranné služby. V celé České republice vrtulníky pak zajišťují záchrannou činnost v rámci programu Search And Rescue (letecká pátrací a záchranná služba). V rámci Integrovaného Záchranného Systému mohou být nasazovány při povodních či rozsáhlých požárech. Flotila vrtulníků Sokol dále zabezpečuje humanitární evakuace zdravotně postižených obyvatel v programu MEDEVAC (Medical Evacuation).

—————-

PZL W-3A Sokol je víceúčelový dvoumotorový vrtulník střední hmotnosti, poháněný turbohřídelovými motory, určený k přepravě osob na krátkých tratích, k záchranné činnosti, k hašení požárů, k přepravě nákladů na vnějším závěsu a provádění vzdušných výsadků.

 

Základní takticko-technická data:

Dolet / Počet cestujících: 550 km / 11
Délka s rotorem: 18,79 m
Výška: 4,2 m
Maximální vzletová hmotnost: 6,4 t
Cestovní rychlost: 200 km/h

zdroj: modrahvezdazivota.cz

{jcomments off}