Na vodovody a kanalizace jdou desítky milionů korun

vodovod

Na vodovody a kanalizace jdou desítky milionů korun

 

Plzeňský kraj letos prostřednictvím Dotačního programu vodohospodářské infrastruktury 2019 rozdělí 67 milionů korun. Přičemž radní budou ještě jednat o navýšení částky. Připojení obyvatel na vodovody a kanalizace v Plzeňském kraji probíhá rychleji, než je republikový průměr.

 

Z celkového počtu 501 obcí se podařilo do dnešního dne vybudovat vodovod v 383 obcích a kanalizaci v 399 obcích. Ze statistik také vyplývá, že v Plzeňském kraji zvyšuje podíl připojených obyvatel na vodovody a kanalizace rychleji než roste celostátní průměr,” vysvětluje radní pro oblast životního prostředí a zemědělství Radka Trylčová a dodává, že Plzeňský kraj dlouhodobě podporuje výstavbu a projektování vodovodů a kanalizací. V roce 2018 bylo v tomto programu rozděleno 85 milionů korun a předpokládá se, že letošní částka ve výši 67 milionů není konečná.

 

Za roky 2016 a 2017 stoupnul podíl připojených obyvatel na vodovody v Plzeňském kraji z 84,4 % na 85,0 % a u kanalizace z 83,8 % na 84,9 %. Oproti celostátnímu průměru u vodovodů z 94,4 % na 94,7 %, respektive u kanalizací z 84,7 % na 85,5 % (tedy u vodovodů jde u Plzeňského kraje o meziroční nárůst o 0,6 % oproti meziročnímu růstu o 0,3 % v celé ČR; u kanalizací je nárůst 1,1 % oproti 0,8 %).

 

Plzeňský kraj je specifický nízkou hustotou osídlení, kdy je velký počet obcí a jejich místních částí s velikostí do 200 obyvatel rozmístěno na rozlehlém území. To je důvod, proč je budování sítě vodovodů a kanalizací nákladnější, než v hustě osídlených oblastech. „Obec bez vodohospodářské infrastruktury však neznamená, že zde nemají lidé co pít, nebo že vypouštějí nečištěné odpadní vody přímo do řek. Jen je zde často jediným ekonomicky udržitelným řešením individuální zásobování pitnou vodou ze studní, či použití domovních čistíren odpadních vod,” dodává Radka Trylčová.

 

-tz pk-

{jcomments off}