Čaj s koktejlem pesticidů inspekce nepustila na trh

zeleny caj

SZPI nevpustila do ČR zelený čaj z Číny s koktejlem tří typů pesticidů

 

 

Inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) ve spolupráci s Celním úřadem Praha – Ruzyně nevpustili do vnitřního trhu ČR, resp. EU zásilku čaje z Číny. Inspektoři zásilku nejprve zajistili v celním prostoru letiště z důvodu odběru vzorků pro laboratorní analýzu. Výsledky rozborů čaje s názvem Green Snail prokázaly, že čaj překračuje maximální povolené limity u tří typů pesticidů.

 

Rozbor laboratoří SZPI ve vzorku čaje stanovil koncentraci pesticidu acetamiprid na 0,11 miligramů na kilogram (mg/kg, maximální povolený limit je 0,05 mg/kg); pesticidu imidacloprid na 0,14 mg/kg (maximální povolený limit je 0,05 mg/kg); a pesticidu tolfenpyrad na 0,081 mg/kg (maximální povolený limit je 0,01 mg/kg).

 

Dodavatelem čaje z Číny je společnost Hunan Runtang Trading Co. Ltd., Sunshine 100 International New City, Yuelu District, Changsha, Hunan a dovozcem do ČR je společnost AMANA s.r.o.

Vzhledem k nedodržení limitů pro přítomnost pesticidů rozhodli inspektoři SZPI o nevpuštění zásilky do vnitřního trhu EU a nedošlo tak k ohrožení zdraví spotřebitelů.

 

-zdroj: tz szpi-

{jcomments off}