bus

Plzeňský kraj soutěží autobusové dopravce

 

Plzeňský kraj vyhlásil veřejné soutěže na autobusy a vlaky

 

bus

 

 

Plzeňský kraj vyhlásil  29. listopadu soutěž na zajištění veřejné autobusové dopravy v regionu od roku 2020. Jde o zakázku za miliardy korun. Dále vyhlásil první soutěž na vlaky a další připravuje. Nařizují mu to evropské předpisy. Smlouvy s novými dopravci budou desetileté, kontrakty se železničními operátory mohou být delší. Oznámil to náměstek hejtmana Pavel Čížek.

 

„Momentálně soutěžíme autobusové dopravce pro celý kraj, a to na části sever a jih. Je to na deset let,“ uvedl Pavel Čížek. Podle něj jde o zakázku za šest miliard Kč, při 15 milionech kilometrů ujetých za rok autobusy v kraji a ceně asi 40 Kč na kilometr. Soutěž by měla být ukončena do prvního čtvrtletí až pololetí příštího roku. „Nové autobusy v designu Plzeňského kraje by vyjely tak v polovině roku 2020, pokud vše půjde dobře a nebudou odvolačky,“ uvedl Pavel Čížek.

 

Kraj už také začal vybírat vlakové dopravce. „Momentálně probíhá soutěž na lince Klatovy – Plzeň – Kařez ve směru na Prahu, která, doufejme, bude uzavřená do pololetí příštího roku,“ uvedl. Příští rok vyhlásí tendry na linku z Plzně na Planou ve směru na Cheb a dále na všechny menší regionální vlaky jako Rokycany – Nezvěstice a Nýřany – Heřmanova Huť. Budou vyhlášené ve dvou celcích – první bude Plzeňsko a druhá část zahrne Pošumaví, Klatovsko a Český les.

 

Některé linky už má kraj nasmlouvané z dřívější doby přímým zadáním, a to z Plzně do Horažďovic, Domažlic a Žatce. Pouze jediná trať v tendru bude elektrifikovaná, což jsou Klatovy-Kařez, další budou motorové vlaky.

 

Vítězové soutěží musí mít rok na nákup autobusů a na pořízení vlaků dva roky. Motorové soupravy ale mohou být jen modernizované, což se dá stihnout za rok. Všechny soutěže musí kraj nahlásit v evropském věstníku.


(čtk)

zdroj: Dopravní noviny

 

{jcomments off}