Varování (nejen) před serverem Viagogo

Česká obchodní inspekce varuje před serverem Viagogo

 

viagogo

(Praha, 30. listopad 2018) Česká obchodní inspekce od začátku roku zaznamenala zhruba čtyřicet stížností na server Viagogo.com.

 

Stížnosti se týkaly nejčastěji navyšování ceny vstupného během objednávky, nemožnosti stornovat transakci, ale také neplatných vstupenek, nevrácení peněz za vstupenku na zrušený koncert apod. Inspektoři České obchodní inspekce provedli kontrolu na základě četných podnětů spotřebitelů a prokázali nekalou obchodní praktiku.

 

 

Příklad „běžného“ podání spotřebitele na server Viagogo.com: „Zakoupila jsem si lístky na sportovní utkání Sparta-Slavie, toto utkání společnost Viagogo nabízela v ceně 896,- Kč. Zadala jsem číslo platební karty, objednala tři vstupenky, vygenerovala se pak částka 3 x 896,- Kč + 3 x 90,-Kč dopravné a 3 x 319,- Kč poplatek za jakousi rezervaci. Bohužel už se mi nepodařilo zrušit tento příkaz a platba byla provedena. Okamžitě poté jsem chtěla objednávku zrušit, k mému překvapení mi bylo sděleno, že obdržím částku 3 x 896,- Kč v případě zrušení, že poplatky si ponechají. Neměla jsem jiné možnosti, pouze byla možnost podat inzerát. Bezvýchodné řešení, kde jsem během pár vteřin nechala vydělat společnost 1227,- Kč. Bohužel jsem naletěla, ale tímto bych chtěla na tuto skutečnost upozornit ostatní.“

 

Regionální inspektorát ČOI pro Královéhradecký a Pardubický kraj se podnětům věnoval a inspektoři provedli na serveru www.viagogo.com kontrolní nákup. Do objednávky byla zařazena vstupenka na Robbieho Williamse v uvedené ceně 2 681 Kč, server uvedl: „+ rezervační poplatky a DPH“, aniž by byl spotřebitel seznámen se skutečnou finální cenou vstupenky. Jedná se o neseznámení spotřebitele s cenou, užití nekalé obchodní praktiky. Navíc také na webových stránkách nejsou pro spotřebitele řádně uvedeny informace o jeho právech, ani povinná informace o mimosoudním řešení sporů. Česká obchodní inspekce následně rozhodla o pokutě 60 000 Kč. Rozhodnutí bylo již společnosti doručeno na adresu Viagogo AG, se sídlem Rue Du Commerce 4, 1204 Geneva, Švýcarsko a nabylo právní moci.

 

Pokuta však nepomůže samotným spotřebitelům – Česká obchodní inspekce nemůže v rámci kontrolní činnosti zasahovat do konkrétních uzavřených smluvních vztahů dvou stran a přinutit například prodejce, aby spotřebiteli vrátil peníze za vstupenky, které nemohl využít atd. Navíc většina sporů není spotřebitelských, což vychází zejména z toho, že firma dle obchodních podmínek působí pouze jako zprostředkovatel prodeje vstupenek mezi dvěma lidmi navzájem (nejčastěji dvěma nepodnikateli). Provozovatel webu za službu inkasuje své provize v podobě dalších poplatků. Jedná se o sofistikovanou formu specializovaného přeprodejního serveru se vstupenkami.

 

Spotřebitel se musí domáhat svých práv například soudní cestou, případně předejít potížím a nakupovat vstupenky od oficiálních prodejců. Jde o celoevropský problém, kdy se poškození Evropané obracejí také na síť Evropských spotřebitelských center, která ale rovněž nemohou v mimosoudní rovině pomoci, protože ve Švýcarsku nemá Evropské spotřebitelské centrum zastoupení.

 

Společnost Viagogo navíc po nedávném rozhodnutí britského soudu bude muset zřejmě závazně poskytovat spotřebitelům více informací nejen ohledně cen při prodeji nabízených vstupenek. Českým spotřebitelům však rozhodnutí britského soudu patrně nepomůže, protože nebude mít přeshraniční dosah a bude se nejspíše týkat pouze verze stránek určené pro britské spotřebitele. Avšak v Británii rozhodnutí vyvolalo vlnu reakcí nespokojených spotřebitelů a společnost Viagogo se snaží přesvědčovat spotřebitele například o tom, že všechny vstupenky jsou pravé, viz https://twitter.com/viagogopress

-tz coi-

 

Obecné upozornění  a doporučení přidává i Policie ČR

Podvody při nákupech věcí prostřednictvím komunikačních sítí

KLATOVSKO – Předvánoční období a nákupy zboží na internetu – využívají i podvodníci. Doporučení pro nakupující. 

 

Policisté na oddělení hospodářské kriminality přijali oznámení o podvodném jednání. Neznámý pachatel v měsíci listopadu tohoto roku komunikoval s poškozeným mužem z  Klatovska prostřednictvím  internetu, kdy byla uvedena nabídka na portálu s použitým zbožím.

 

Dosud neznámý pachatel se prostřednictvím e-mail komunikace domluvil s poškozeným na prodeji čtyřkolky. V rámci elektronické komunikace byla domluvena platba předem na bankovní účet vedený v cizině.

 

Muž z Klatovska zaplatil na uvedený bankovní účet částku 3800 euro. Do současné doby poškozený věc neobdržel.

 

Policie ve věci zahájila úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu podvod.

 

Podle trestního zákoníku, kdo sebe nebo jiného obohatí tím, že uvede někoho v omyl, využije něčího omylu nebo zamlčí podstatné skutečnosti, a způsobí tak na cizím majetku škodu nikoli nepatrnou, bude potrestán odnětím svobody až na dvě léta.

 

D O P O R U Č E N Í

Občané objednávají a nakupují zboží pohodlně z domova, ale taková forma pořizování věcí přináší i svoje rizika. Někdy na policii přijímáme oznámení i podvodných nabídkách, kdy objednavatel zaplatí požadovanou částku na uvedený účet, ale zboží neobdrží.

 

  • Upozorňujeme uživatele komunikačních sítí, aby předem nezasílali neznámým osobám finanční prostředky!

  • Prověřte si osobu, společnost, recenze uživatelů a neuhrazujte finanční prostředky předem – zjišťováno zneužívání důvěřivých občanů.

  • Pachatelé používají nepravdivá jména, neexistující telefonní čísla nebo i údaje osob, které netuší, že jejich osobní údaje někdo zneužívá.

  • Na internetu lze vyhledat i vzezření osob, někteří pachatelé tzv. odejmou identitu.

  • Při komunikaci buďte ostražití – zde důvěřování a dobrý úmysl nemusí platit.

  • Podvodníci jsou schopni si vymyslet různé legendy, aby od různých občanů získali peníze pro svoji potřebu. Nezajímá je, že se možná i zadlužíte!!!

  • Každý obchodník na internetových stránkách musí poskytovat své identifikační údaje i nákupní řád, obchodní a reklamační podmínky.

  • Zboží si nechávejte zaslat na dobírku a před úhradou zásilku zkontrolujte.

  • Při nákupech na internetu si dávejte si pozor i na padělané výrobky .

  • Slevové portály – před bezhotovostní platbou si ověřte dostupnost a nabízené služby.

  • Na internetu lze nalézt i katalog certifikovaných obchodů – označené jako důvěryhodné.

  • Když je cena zboží podezřele nízká, může se jednat o podvod.

  • Pokud jsou uvedené účty vedeny u bankovních ústavů v zahraničí – buďte obezřetní!!!

Svým neuváženým a důvěřivým konáním – nedělejte radost podvodníkům!

-pcr-

 

{jcomments off}