Výsledky voleb řeší soudy v desítkách případů

Zdroj: www.irozhlas.cz

 

Termín pro stížnosti na komunální volby uplynul v pátek.

Přišly jich desítky, soudy rozhodnou do 20 dnů

 

Lidé a kandidující strany měli v pátek 19. 10.  poslední šanci obrátit se na správní soudy, pokud chtěli zpochybnit regulérnost průběhu a výsledků komunálních voleb. Soudy obdržely v uplynulých dnech desítky stížností. Některé návrhy jsou na neplatnost hlasování, volby kandidáta nebo nepovolenou agitaci. Počet se ale v jednotlivých krajích liší. Zatímco ve středních Čechách je stížností několik desítek, v Pardubickém kraji jich evidují jen šest.

 

Soudci mají nyní dvacet kalendářních dní na rozhodnutí, do jejich verdiktu se nesmějí v obcích konat ustavující zastupitelstva.

 

Ve Středočeském kraji je podaných stížností zhruba třicet. Uskupení HOme – Hostivice město, které vyhrálo v Hostivici, podalo stížnost proti vzniku mandátu někdejšího středočeského hejtmana Davida Ratha. Sdružení má podezření, že někteří kandidáti uskupení Zdravá Hostivice si do dne konání voleb nezměnili trvalý pobyt do Hostivice.

V Milíně byla podána stížnost na sčítání hlasů. Návrh na neplatnost voleb podala i zastupitelka Neratovic Anna Spěváčková (za SPD), soud má přezkoumat výsledky za jednotlivé okrsky.

 

Nepovolená agitace

Ústecký krajský soud pak řeší stížností 25. Koalice TOP 09, KDU-ČSL a STAN v pátek oznámila, že podává návrh na neplatnost hlasování a neplatnost voleb v Ústí nad Labem. Do zastupitelstva se tato koalice nedostala. Několik podnětů přišlo na volby v Mostě, kde se policie zabývá obsahem plakátů v předvolební kampani.

 

Liberecký krajský soud obdržel zatím čtrnáct stížností, týkají se voleb v deseti městech a obcích včetně Liberce, Jablonce nad Nisou a České Lípy. Například ze Stráže pod Ralskem přišla stížnost na nepovolenou agitaci, stejný případ zmiňuje stěžovatel i v případě volební místnosti v Hodkovicích nad Mohelkou.

 

V Moravskoslezském kraji eviduje soud 28 návrhů na zneplatnění voleb. Čtyři už senát odmítl. Tři z nich podal neoprávněný subjekt, čtvrtý byl podán předčasně.

V Pardubickém kraji přijal soud šest stížností. Jedna z nich požaduje vyslovení neplatnosti hlasování ve všech 92 volebních okrscích ve volbách do zastupitelstva Pardubic. Českobudějovický soud řeší čtrnáct stížností, týkají se obcí z Jihočeského kraje a z Vysočiny.

Jednu z nich podala v Útěchovicích podle tamního místostarosty Jana Ipriho, matka vítěze voleb. Důvodem je údajné nedodržení zákonných postupů při sčítání a odesílání výsledků voleb.

 

 

Rozdíl jediného hlasu

Brněnský krajský soud řeší 30 stížností na komunální volby – z toho asi polovina se týká obcí spadající pod Jihomoravský kraj, zbylé se týkají obcí Vysočiny, Zlínského kraje a Olomouckého kraje. Z celkového počtu soud eviduje dvanáct stížností v souvislosti s volbami v Brně či jeho městských částech.

 

 

Krajský soud v Plzni přijal 17 stížností na volby v Plzeňském a Karlovarském kraji. V Královéhradeckém kraji jich je šest, jednu z nich vzal stěžovatel zpět. Například v Češově na Jičínsku byl podle žaloby zvolen zastupitelem člen politické strany, který by měl být policistou. Policisté mají zákonem zakázáno členství v politických stranách.

 

Naopak v devítitisícových Hořicích na Jičínsku stáhl místopředseda místní organizace ČSSD Aleš Šedivý žádost o přezkum počtu hlasů. Původně ji podal proto, že rozdíl mezi zvoleným a nezvoleným kandidátem ČSSD byl jediný hlas. Zastupitelem se stal s 297 hlasy předseda místní ČSSD Jiří John, který byl na kandidátce druhý. Lídryně kandidátky a manželka Šedivého Iva Šedivá (nestr. za ČSSD) dostala 296 hlasů a mandát nezískala.

 

Kromě soudu se volbami na severu Čech zabývá také policie mimo jiné kvůli podezření na kupčení s hlasy v Ústí nad Labem a Bílině. Trestní oznámení podala také radnice ve Velké Bystřici na Olomoucku kvůli předvolební distribuci anonymního letáku, který obsahoval informace o údajných manipulacích při komunálních volbách.

 

-ctk, irozhlas.cz-

{jcomments off}