hzs

Riziko požárů v přírodě díky horku a suchu trvá

Za víkend hasiči likvidovali 157 požárů

Uplynulý víkend zaznamenal mírný pokles požárů, stále je ale jejich počet o 70 % vyšší, než je dlouhodobý denní průměr. Oproti pátku, 27. července, kdy hasiči vyjížděli k 99 požárům, což je více než dvojnásobek, protože dlouhodobý denní průměr je 47 požárů denně, počet požárů během víkendu mírně poklesl. V sobotu 28. července vyjížděli hasiči k 73 požárům a v neděli 29. července k 84 požárům. 

 

hzs

 

Hasiči během víkendu ale nevyjížděli pouze k požárům. Celkem za oba dva dny vyjeli k 926 událostem. Nejčastěji se jednalo o technické zásahy, těch bylo 515 (průměrně denně vyjíždějí hasiči k 162 technickým zásahům). Mezi ně patřilo například sobotní pátrání po ztracené osobě ve vojenském výcvikovém prostoru Boletice v Jihočeském kraji.

 

Vzhledem k trvajícím extrémním teplotám stále přetrvává výstraha Českého hydrometeorologického ústavu na zvýšené riziko nebezpečí požárů.

 

Zákaz rozdělávání ohně v přírodním prostředí a délku tohoto zákazu může během suchého letního počasí vyhlásit hejtman kraje na doporučení HZS kraje a s přihlédnutím k předpovědi ČHMÚ prostřednictvím nařízení kraje. V tomto nařízení jsou uvedena veškerá opatření, omezení a povinnosti občanů, jako např. zákaz kouření, zákaz rozdělávání a používání otevřeného ohně, zákaz používání zábavní pyrotechniky, zákaz spalování hořlavých látek nebo zákaz jízd parních lokomotiv apod. platná na daném území.

 

-hzs, chmi-

{jcomments off}