Jaroslav Kulhavý ovládl ČP na Zadově

KULHAVÝ NA ZADOVĚ VYHRÁL SVŮJ TŘETÍ ZÁVOD ČP

 

Čtvrtý závod Českého poháru XCO na Zadově vynesl vítězství Jitce Škarnitzlové, Jaroslavu Kulhavému a mladým Spořínkům…

DSC 0529

 

     Nedělní program elitních kategorií se na Zadově odehrával pod střídavě oblačnou oblohou, několikrát zahrozil déšť, ale nakonec všechny závody proběhly za sucha. Déšť nakonec přece jen přišel a dá se říct, že znehodnotil slavnostní ceremoniál vyhlašování vítězů; celkem početné davy diváků, které v průběhu všech klání obsadily nejatraktivnější místa trati, nakonec vzaly zavděk pohodlím svých dopravních prostředků (nebo restauračních zařízení) a z našeho pohledu předčasně opustily zadovský stadion. S názorem, že své potomky málo učíme pokoře a úctě ke svým vzorům, se celkem bez problému ztotožňujeme. Je snad tolik příležitostí vidět pohromadě všechny naše tři olympioniky na stupních vítězů?

 

     Zadovská trať, vychytaná do největších detailů týmem Jirky Lutovského, rozhodně není lehká a z tábora závodníků se ozývaly hlasy, že si nezadá s tratí v Novém Městě a v některých ohledech je dokonce obtížnější. Dvě rock garden, technický, ale rychlý sjezd pod lanovkou a závěrečný dlouhý výjezd před cílem, dávaly všem pořádně zabrat. Skvělý servis měly technické doprovody, protože depa byla velmi blízko u sebe, takže i týmy s menším počtem lidí, mohly bez problémů obsloužit své závodníky na obou místech.

DSC 0704

 

Mladí spořínci potvrdili svou domácí převahu

     Juniorky absolvovaly svůj závod, jak je obvyklé, spolu s kadetkami a ženami, jeho distance byla čtyři okruhy, na této těžké trati celkem slušný nářez pro mladé dámy. Průběh ale nepřinesl nic nového proti předchozím pohárovým zastávkám. Domácí Tereza Sásková (Česká spořitelna Specialized Junior) potvrdila svoji roli a od samého začátku naplňovala vítěznou misi. Opět vyhrála s velkou dominancí bezmála tří minut, před Magdalenou Mišoňovou (Adastra Sokol Veltěž), třetí dojela Kateřina Štefanová (Jaroslav Kulhavý Cycling Team), která na vítězku ztratila tři a půl minuty.

DSC 0424

 

     Podobný scénář měl pětiokruhový závod juniorů. Hned v prvním kole za to vzal domácí favorit Sam Jirouš (Česká spořitelna Specialized Junior), který nasadil skvělé tempo a okamžitě se začal svým konkurentům vzdalovat. Nestačil na něj ani v UCI rankingu výše postavený Němec Benedikt Fritz (Ertl Augsburg). Vedoucí závodník poháru Tomáš Dudek (GAPP System – Cabtech) začal opatrněji a v prvním kole se pohyboval na konci první pětice. Postupně se však začal probíjet konkurencí dopředu, ale na Jirouše stále ztrácel další vteřiny. Bylo vidět, že domácí závodník má trať dokonale přečtenou a hlavně ve sjezdu pod lanovkou předváděl až sjezdařský výkon. Karta se začala obracet až v posledních dvou okruzích, kdy Dudek zrychlil, vzdálil se definitivně svým konkurentům a mírně stáhnul, i díky poslednímu nejrychlejšímu kolu závodu, svou ztrátu na vítězného Sama Jirouše, která v cíli dosáhla jedné minuty a jedné vteřiny. Třetí pak se ztrátou minuty a tři čtvrtě dojel německý reprezentant Fritz. Tomáš Dudek si druhým místem udržel vedení v průběžném pořadí Českého poháru XCO.

DSC 0295

 

Olympijské trio v hlavních rolích eliťáků

     Závod mužů měl dramatický náboj od samého počátku. To, že se na startu sešli ti nejlepší čeští bikeři, nebylo v sezoně poprvé, ale třeba oproti Světovému poháru v Novém Městě byla situace jiná v tom, že všichni stáli v první řadě na startu, takže jejich zápolení bylo možno posoudit velice objektivně. A není možné ani tady nezmínit slušnou konkurenci z Polska, Mexika a Holandska, která udělala závod ještě zajímavější, hlavně díky Mexičanu Ulloa Arevalovi (Conade Code GTO Cadencia.mx), který se ukázal ve skvělé formě. Zapomenout nemůžeme ani na Honzu Vastla (N1 BMC Team) a Matěje Průdka (GAPP System – Cabtech MTB Racing Team); oba chtěli ukázat, že patří rovněž do špičky českého startovního pole.

 

     Úvod závodu byl překvapivý. Ondra Cink (Primaflor Mondraker Rotor Team) za to vzal nekompromisně a ostatním se začal výrazně vzdalovat, a to se před závodem rozmýšlel, jestli vůbec nastoupí. “Dneska to byl spíš takový test mého bolavého kolena… řeším to posledních 8 dnů, lítal jsem po doktorech a moc jsem toho nenatrénoval, což je nepříjemná věc… Dokonce jsem si i myslel, že vůbec nebudu závodit, ale včera na tréninku to už nebolelo, tak jsem se rozhodl nastoupit,” vysvětloval Ondra Cink.

DSC 0570

 

 

     Už ve druhém kole měl loňský účastník Tour de France náskok zhruba pětadvaceti vteřin na čtveřici pronásledovatelů Ulloa Arevalo, Jaroslav Kulhavý (Specialized Racing XC), Jan Škarnitzl (Mitas Trek) a Matěj Průdek. Ve třetím kole ze sedmi vypsaných začal mírně ztrácet Matěj, na čele už Ondra Cink jezdil s náskokem více než půl minuty. Zdálo se, jakoby trojice za ním nejevila zájem o stíhací jízdu, na čele se hodně objevoval Mexičan, který tahal tempo, ale to nebylo tak vysoké, aby ohrožovalo vedoucího Cinka.

 

     “Já jsem dobře odstartoval a pak, když Jára chyboval v jednom technickém úseku, tak jsem toho zkusil využít a vzal jsem za to a vytvořil jsem si asi 37vteřinový náskok. Pak dvě kola do cíle se začalo ozývat koleno a ztrácel jsem. Ale také mi docházely síly, Jára se Škarnou jeli moc hezky poslední dvě kola,” přiblížil nám svůj závod Ondřej Cink.

 

     Až v pátém okruhu se karta začala obracet. Mexičan mírně odpadnul a tempo začal zvyšovat Jára Kulhavý spolu se svým stínem, Honzou Škarnitzlem. V pátém kole tak společně stáhli Cimbálův náskok o takřka dvacet vteřin, což znamenalo jediné; viděli Ondřeje před sebou a jeho vedení už nemělo dlouhého trvání. Ke konci šestého kola se dvojice Kulhavý-Škarnitzl osamostatnila na čele závodu, zpovzdálí jim sekundoval Cink a na dalších místech jeli Ulloa Arevalo pronásledovaný Matějem Průdkem. Tady se ještě hrálo o vítězství v kategorii U23 a jak se zpočátku zdálo, že Mexičan má své jisté, bojovník Mates to na něj ještě zkusil.

DSC 0692

 

 

     V posledním výjezdu do cíle však k žádnému dramatu nedošlo. Jára Kulhavý ještě zrychlil a vzdálil se Honzovi Škarnitzlovi, ve stejném místě Ulloa Arevalo nepřipustil kontakt Matějovi, takže nedošlo na žádný cílový spurt. O pěkný průběh klání se postaral především Ondra Cink svým odvážným atakem a až do cíle se bylo na co dívat. Zvítězil Jaroslav Kulhavý o sedmnáct vteřin před Janem Škarnitzlem, třetí Ondřej Cink ztratil na vítěze vteřin čtyřicet.

 

     “Pro mě to byl super víkend, od Pražských schodů, kde jsem onenocněl, to byl vlastně první závodní test,” řekl v cíli Jára Kulhavý, který si ještě den před zadovským cross country vítězně odskočil na karlovarský díl KPŽ. “Navázal jsem na plánovaný trénink, takže maximální spokojenost. Ani jsem nečekal, že bych tady na Zadově mohl vyhrát, nechtěl jsem jet na limitu, navíc trať byla hodně kopcovitá a já zrovna vrchař nejsem. 🙂 Co rozhodlo o mém vítězství? Škarna jel dobře, ale nakonec v posledním kole trochu chyboval, ne, že bych byl výrazně lepší, a to rozhodlo,” přiznal Jára, jenž svůj třetí start v letošním seriálu ČP proměnil v triumf.

DSC 0586

 

 

     Slova dvojnásobného olympijského medailisty pak potvrdil i Honza Škarnitzl. “V posledním kole jsem sice zbytečně chyboval, ale na vítězství jsem dnes neměl. V den závodu jsem se necítil, nebyl jsem nějak závodně naladěný a v podstatě i během závodu mi to nechutnalo. Ale postupně jsem se docela rozjel. Takže jsem jak s výsledkem, tak i s výkonem spokojený. Já se na Zadov vždycky moc těším, protože místní trať a vůbec celou lokalitu mám moc rád.”

 

 

Zveřejné akce “Českého poháru ” objektivem Zdeňka Formánka

 

 

 

 {gallery}vimperk/2018/foto_zdenek_formanek/cerven/cp_zadov/{/gallery}

 

 

 text zdroj: www.cs-mtb.cz

{jcomments off}