TIP: Jediná ‘oáza pouště na Klatovsku’


oaza
Navštivte „oázu v poušti“

Pouze jediná zahrada na Klatovsku – Zahrada u malíře v Myslovicích – se letos přidává do celoevropské akce zvané Víkend otevřených zahrad.

 

„Každá zahrada, která se alespoň některými prvky blíží k definici přírodní zahrady, začíná být v naší krajině vzácnou. Stává se z ní taková oáza v poušti mnohahektarových lánů polí, luk ale i zahrad, které jsou udržovány intenzivním sečením trávy a vysazených tújí. V přírodních zahradách si své místo nacházejí nejrůznější druhy hmyzu, jenž jsou pro náš život nezbytné, ptáků a také rostlin,“ říká majitelka jediné certifikované přírodní zahrady na Klatovsku Věra Dvořáková.

 

„Možná to mnohým může znít dost tvrdě, ale poslední roky, kdy celé Česko pociťuje nedostatek vody, se tento problém ukazuje v celé své nahotě. Přitom je nutné se podívat i na své zahrady. On takový pečlivě udržovaný trávník sekaný pravidelně jednou nebo i dvakrát týdně na délku pár centimetrů možná vypadá upraveně, ale přitom je pro biodiverzitu, tedy druhou pestrost doslova pohromou. Navíc se nadměrně zahřívá a tak mizí nejen samotný travní porost, ale i život pod povrchem,“ dodává.

 

Také proto majitelka Zahrady u malíře Věra Dvořáková, v rámci letošního ročníku Víkendu otevřených zahrad, představí nejen zahradu samotnou, ale vysvětlí návštěvníkům, jak upravit svoji zahradu aby byla nejen krásná, ale také přátelská pro nejrůznější druhy hmyzu, ptáků, nebo rostlin.

 

„Samozřejmě, že každému člověku se líbí něco jiného. Ne každý majitel zahrady snese třeba divoký koutek, nebo chce mít udržovaný trávník, ale když je vůle, dá se vše zkombinovat. A tak třeba i 500 metrů čtverečních velká zahrada může být rozčleněná tak, že si své místo na ní najde nejen člověk, ale třeba i včely samotářky, které se nám na naší zahradě objevily letos, nejrůznější druhy ptáků a když se na zahradě vyhradí alespoň pár metrů pro luční porost, bude taková zahrada minimálně barevnější a také bohatší na některé druhy motýlů a dalšího hmyzu,“ vysvětluje Věra Dvořáková. „Hned ale musím dodat, že nic není hned a rozvoj přírodní zahrady, nebo zahrady, ve které jejich majitelé zajistí alespoň některé její atributy, je během na několik let. Však je to také vidět i u nás v Myslovicích.“

 

Přírodní Zahradu u malíře na adrese Myslovice 16 je možné v rámci Víkendu otevřených zahrad navštívit v sobotu a v neděli 9. a 10. června vždy od 10:00 do 16:00 hod, kdy každou celou hodinu budou probíhat komentované prohlídky, které začínají vždy v předzahrádce.

 

V sobotu 9. června v 17:00 hodin se v zadní části zahrady koná přednáška mluvčího Správy Národního parku Šumava Jana Dvořáka na téma Pralesy Šumavy.

 

Zahradu u malíře je ale možné navštívit kdykoli a to vždy po předchozí domluvě s majitelkou Věrou Dvořákovou nebo v rámci některé z připravovaných akcí:

Malování enkaustikou 23.6.2018

Úplňková prohlídka (konec léta, bude upřesněno)

Program pro skupiny dětí s environmentálním zaměřením formou her a pokusů (na objednávku)

 

-tz-

{jcomments off}