Svatojánský hudební festival 2018

 

Svatojánský hudební festival 2018

 

foto kolaz brabec a benackova

 

Gabriela Beňačková, Schola Gregoriana Pragensis, Alžběta Poláčková, Vilém Veverka, Martina Kociánová,

Žofie Vokálková a Jaroslav Svěcený s Lubomírem Brabcem se letos představí

v programu  Svatojánského hudebního festivalu 2018

 

Festival pod záštitou Jeho Eminence Dominika kardinála Duky

Skleněná socha sv. Jana Nepomuckého na Čepickém mostě přes řeku Otavu se stala cílem mnoha turistů v našem kraji. Iniciátorem postavení této sochy byl kytarista Lubomír Brabec. Kytarový mág je také hlavním protagonistou již třetího ročníku nejvýznamnějšího hudebního festivalu v jihozápadních Čechách Svatojánský hudební festival 2018. V jeho průběhu festival nabídne posluchačům opravdové koncertní lahůdky.

 

Zahajovací koncert se uskutečnil 22. května v Praze,v překrásném kostele sv. Markéty v areálu Břevnovského kláštera v místě pobytu, umučení a zjevení prvního svatojánského zázraku. Jednalo se o benefiční koncert. Ve znamení královského almužníka byl koncertem charitativním, ve prospěch studentů Konzervatoře Jana Deyla pro nevidomé. Vystoupil Schola Gregoriana Pragensis se svým programem k výročí 100 let české státnosti „Čeští světci v nebeském Jeruzalémě“.

 

Koncert s naší nejslavnější pěvkyní, legendární Gabrielou Beňačkovou, se uskuteční 19. června v Sušici v kostele sv Václava. Zazní na něm nejenom církevní písně, ale také slavné operní árie, které proslavily pěvkyni po celém světě. Další den, 20. června, vystoupí Gabriela Beňačková s Lubomírem Brabcem v píseckém děkanském kostele Narození Panny Marie se stejným programem. Písecký děkanský kostel Narození Panny Marie se pyšní nádhernou kaplí sv. Jana Nepomuckého, a tak je pro uspořádání svatojánského koncertu jedním z nejvhodnějších míst, nehledě na velkolepou sochu sv. Jana na píseckém gotickém mostě.

 

V srpnu vystoupí Lubomír Brabec v kytarových recitálech v Chudenicích a Stodě. Program recitálů je zaměřen na hudbu vzniklou v době beatifikace a kanonizace nebo na hudbu spjatou s kultem sv. Jana Nepomuckého.

 

Festival nezapomíná ani na menší místa. Organizátoři vybrali dva kouzelné kostelíky v klatovském kraji. Jedním z nich je kostel Nanebevzetí Panny Marie v Nezamyslicích a druhým kostel v kolébce sv. Jana v Nepomuku. Vystoupí zde dnes nejžádanější sólistka Národního divadla Alžběta Poláčková za doprovodu kytary Lubomíra Brabce a flétny neméně slavné virtuosky Žofie Vokálkové.

 

V polovině srpna v překrásném kostele zasvěceném sv. Martinovi v Klenčí pod Čerchovem se též představí Jaroslav Svěcený.

 

V kostele sv. Jakuba Většího v Kolinci vystoupí mezzosopranistka Martina Kociánová. Mnozí ji znají jako vynikající televizní moderátorku a redaktorku Českého rozhlasu 2. Její zpěv však bude pro mnohé milým překvapením. Její pěvecká kariéra je pozoruhodná! Koncertuje nejen na domácích scénách, ale také v Německu, Rakousku, Japonsku či na Kypru. Za činnost v oblasti umění jí v roce 2002 udělila Evropská unie umění Cenu Gustava Mahlera. Spolu s ní vystoupí i sólista Berlínské filharmonie, hobojový virtuos Vilém Veverka.

 

Závěrečný koncert bude opět těsně před svátkem sv. Václava, 22. září, v kladrubském klášteře u Stříbra, který je též spjatý s historií Jana Nepomuckého. Vystoupí na něm opět slavný houslista Jaroslav Svěcený a přednese za doprovodu kytary Lubomíra Brabce vrcholně virtuózní skladby Schubertovy, Paniniho a Fernanda Sora.

 

-tz svf-

{jcomments off}

19.6.

 

***

svatojansky hudebni festival 2018

 

***