Na Březník opět i za gastronomickým zážitkem

Na Březník nejen za krásnou přírodou, do infocentra, ale opět i za gastronomickým zážitkem

 

     Polévka a výběr z několika hlavních jídel, k tomu místní pivní speciál. Taková bude základní nabídka občerstvení na Březníku v průběhu letošního léta. Nabídka občerstvení se do hájovny Březník vrací po třech letech, ve kterých musela Správa NP Šumava udělat řadu opatření, především ve vztahu k vypouštění odpadních vod, aby zabránila jejich samovolnému vypouštění do cenné přírody v těsném sousedství nejcennějších, přírodních zón.

 

 

Březník-10

 

„Za tento prohřešek nám Česká inspekce životního prostředí vyměřila pokutu 300 tisíc korun. Museli jsme proto zrušit původní provoz restaurace, následně bylo nutné utěsnit propouštějící jímku, abychom mohli alespoň zprovoznit sociální zázemí a provozovat infocentrum,“ vyjmenovává mluvčí Národního parku Šumava Jan Dvořák.

 

„Mezitím jsme také připravili projekt na čistírnu odpadních vod a energetické zabezpečení provozu nemovitosti. To je teď stále v procesu povolování,“ doplňuje Jan Dvořák.

 

Právě proto, že stavba čistírny se stále prodlužuje, chtěla Správa NP Šumava zajistit občerstvení alespoň v rámci letní sezóny.

 

„Dohodu jsme našli u místního podnikatele, majitele Pivovaru Lyer, který nám za určitých podmínek zajistí občerstvení na Březníku od června až do října. Nebude to mít ale jednoduché, omezující bude množství odpadních vod, které budou plnit nepropustnou jímku a také omezená možnost dodávky elektrické energie, kterou bude stále vyrábět dieselagregát, tentokrát zcela nový s nižšími emisemi,“ vysvětluje ředitel Správy NP Šumava Pavel Hubený.

 

S tím vším ale provozovatel počítá. I proto bude jídla připravovat na Modravě v Pivovaru Lyer a na Březníku je bude pouze ohřívat a vydávat.

 

„Návštěvníci si mohou být jisti, že tím kvalita jídla neutrpí, za to se osobně zaručuji,“ tvrdí šéfkuchař pivovaru Lyer Aleš Vaněček.

 

„V nabídce bude polévka, tři až čtyři hlavní jídla a nezapomeneme ani na sladkou tečku v podobě nějakého koláče. Vše bude připravováno v duchu poctivé, staročeské kuchyně a těším se, až si naše jídla budou návštěvníci vychutnávat v tom úžasném místě na Březníku,“ doplňuje.

 

A chybět nebude ani na Modravě vařené pivo, jak potvrzuje vrchní sládek Pivovaru Lyer Jaroslav Kouba. „Na čepu bude světlá a tmavá jedenáctka a na červenec a srpen připravujeme pro výčep na Březníku jednu speciální várku piva. Samozřejmostí budou i domácí limonády.“

 

Do prostor informačního střediska chystáme také novinky pro nejmenší návštěvníky v podobě různých skládaček, jednoduchých naučných her, ale také si budou moci děti malovat a obrázky poslat do naší výtvarné soutěže k Roku pralesů. V prostorách muzea se vrátíte do doby Karla Klostermanna, můžete se začíst do jeho románů a povídek při pití kávy či čaje v malebném šumavském údolí.

 

Občerstvení na Březníku společně s informačním střediskem a muzeem Karla Klostermanna bude v provozu od 1. června do 30. září každý den od 10:00 do 16:30 hod. V říjnu pak o víkendech a svátku 28.10.  

 

Jan Dvořák 

 

{jcomments off}