Skauti v Hartmanicích osladili život spoluobčanům v dobročinné cukrárně pod širým nebem

Skautské oddíly z celého Česka v období 20. dubna – 20. května organizují v rámci celostátního projektu Skautský dobrý skutek desítky místních akcí s přínosem společnosti. Do konání dobra se zapojili i skauti a skautky z 1. oddílu Gabrety Hartmanice. Dvě páteční odpoledne 18. a 25. května prodávali laskominy upečené laskavými maminkami v dobročinné cukrárně. Děti se mnohdy zapojily ve výrobě dobrot a svým maminkám byly při ruce.

skutek 1

 

Vykonat každý den alespoň jeden dobrý skutek, tak zní jedna z prvních výzev, se kterými se děti seznámí ve skautském oddíle. Projekt Skautský dobrý skutek nabízí skautům a skautkám příležitost vykonat společně něco většího, než na co by stačily pouze síly jednotlivce. Ve skupině se dohodnou, jak by chtěli svému okolí prospět, aktivitu si sami naplánují a pak i realizují.

skutek 2

 

V Hartmanicích se skauti po loňském dobrém skutku, kdy pro místní školku vyrobili hmyzí hotel a ptačí budky, rozhodli otevřít dobročinnou cukrárnu pod širým nebem a výtěžek z akce věnovat na Linku bezpečí. Dvě páteční odpoledne nabízeli nejrůznější dobroty (kremrole, řezy, muffiny, minicheesecaky, hnětýnky, palačinky a další lahůdky) na hartmanickém náměstí. Příchozí „zákazníky“skauti informovali o tzv. pomněnkovém dnu (den připomínající pohřešované děti, který připadá právě na 25. května) a významu Linky bezpečí na jejíž konto vydělali první den 3.942,- Kč a další týden 3.658,-; celkem 7.600,- Kč (na konto Linky bezpečí jsme pak odeslali zaokrouhlenou částku 8.000,- Kč, rozdíl byl příspěvek oddílové vedoucí).

 

„Naším cílem bylo nejen osladit život občanům Hartmanic, ale zejména přispět na dobrou věc, kterou Linka bezpečí 24 hodin denně zajišťuje. Zároveň jsme naše spoluobčany chtěli upozornit na alarmující číslo pohřešovaných dětí a uctít je během pomněnkového dne například tím, že vybraná jména zmizelých dětí zapisovaly naše oddílové děti křídou na chodník a kreslily jejich domnělé podobizny,“ říká Petra Divišová, která má za 1. oddíl z Hartmanic organizaci akce na starosti a která prodej dobrot v dobročinné cukrárně vymyslela a pak s dětmi naplánovala.

”18. května jsem na náměstí narazil na naše šumavské skautíky, jak prodávají dobroty. Některými i vlastnoručně upečené. Skautská cukrárna. Výtěžek z prodeje šel na dobrou věc. Jsem rád když se v dnešní době dají lidé či děti dohromady, aby podnikli něco ve prospěch jiných, ” uvedl Jan Schaffhauser, který jako mnozí z příchozích, nakoupil dortíků a zákusků hned několik.

skutek 3

Projekt Junáka – českého skauta Skautský dobrý skutek probíhá letos počtvrté. V minulých letech vykonali skauti a skautky stovky společných dobrých skutků: rozesílali dopisy pro potěchu či pomoc, sázeli stromy, opravovali nebo instalovali lavičky, navštěvovali seniory, uklízeli odpad, vzali na výlet hendikepované děti nebo zorganizovali benefiční koncert. Do posledního ročníku Skautského dobrého skutku se aktivně zapojily dvě tisícovky skautů a skautek.

 

Junák – český skaut je největší výchovnou organizací pro děti a mládež v Česku. Za posledních 12 let se počet skautek a skautů v zemi zvýšil ze 40 tisíc na více než 60 tisíc. Skauting vede k formování charakteru, přináší mladým lidem dobrodružství a partu kamarádů. Je největším hnutím mladých na světě – hlásí se k němu 50 milionů dětí, mladých lidí a dospělých dobrovolníků ve 216 zemích světa.

Více o skautingu na www.skaut.cz

 

 

Kontakt:

Petra Divišová, organizátorka akce v rámci celostátní akce Skautský dobrý skutek

1. oddíl Gabrety Hartmanice, středisko Vydří stopa Sušice

www.skaut-hartmanice.cz       www.vydristopa.cz