Žehnání pramene “Šumavských Lurd”

Nedaleko od obce Srní se nachází poutní místo Hauswaldská kaple. Na místě, kde se kdysi podle pověsti došlo k zázračné záchraně dvou žen před medvědem, vystavěli roku 1820 místní obyvatelé malou kapli zasvěcenou Nanebevzetí Panny Marie, která záhy díky mnohým uzdravením získala přízvisko „šumavské Lurdy“ a byla cílem početných poutí lidí z dalekého i blízkého okolí.

Malou nedostačující kapli nahradila roku 1860 kaple větší. Ta však byla tak nekvalitně provedena, že už po sedmi letech hrozilo její zřícení, proto byla uzavřena. Potřetí se na Hauswaldu stavělo v roce 1901. Nová kaple byla vysvěcena v roce 1902 a zasvěcena Panně Marii Lurdské. Čas běžel dál a poutě pokračovaly. Pokračovaly i v období druhé světové války, i po vytvoření tzv. železné opony se našli odvážlivci, kteří přecházeli přes zakázanou linii, aby pokračovali v poutní tradici a vyprosili sobě i svým blízkým pomoc či zdraví.

A tak přišel den 14. září 1958, kdy byla na rozkaz stranických orgánů kaple armádou vyhozena do povětří.

Po listopadu se začalo s obnovou tohoto tradičního šumavského poutního místa, obnovené základy kaplí i s  léčivým pramenem v úpravě sklářky Vladěny Tesařové byly zpřístupněny v roce 2006.

(archiv isusice.eu)

 

  hauswald 1

 

 

 

Každoročně se zde koná slavnostní otevření  a požehnání léčivého pramene po zimě – proto, aby opět sloužil ke zdraví všem návštěvníkům tohoto památného místa.

5.5. hauswald

 

 

 

{jcomments off}