kobra

KOBRA si došlápla na personální agentury

kobra

Krycí jméno BRIGÁDNÍK

 

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (NCOZ), kteří pracují metodou Daňové Kobry, provedli na začátku letošního roku rozsáhlou operaci, při které zadrželi několik podezřelých osob. Následně v březnu 2018 obvinili deset mužů a jednu ženu ze zločinu zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby s předpokládanou škodou cca 57 milionů korun. 

 

Na případu s krycím názvem BRIGÁDNÍK tým Daňové Kobry pracoval několik měsíců za intenzivní podpory Finančního analytického úřadu a Finanční správy. V poslední fázi prověřování taktéž inicioval vznik společného vyšetřovacího týmu s Národní kriminální agenturou slovenské policie.

 

Skupina obviněných osob měla v roce 2016 cíleně založit a ovládat víceúrovňový řetězec tuzemských obchodních korporací. Účelem vytvořeného řetězce mělo být snižování daňových povinností obchodních korporací, které svým odběratelům poskytují za úplatu práci svých zaměstnanců. Z těchto uskutečněných zdanitelných plnění měly plynout vysoké daňové povinnosti. Do řetězce byly účelově zapojeny obchodní korporace psané na tzv. bílé koně, které byly fiktivními dodavateli pro personální agentury. Na základě vzájemných fiktivních obchodů měli obvinění neoprávněně uplatňovat u místně příslušných finančních úřadů DPH na vstupu a tak krátit vlastní daň. Tímto jednáním měli způsobit škodu ve výši nejméně 57 milionů korun. Úspěšným zásahem se podařilo zabránit další hrozící škodě ve výši nejméně 30 milionů korun.

 

Pracovníci Finanční správy v daném případu vydali a oznámili zajišťovací příkazy v celkové hodnotě cca 113 milionů korun, z čehož byly zajištěny majetkové hodnoty v podobě finančních prostředků na bankovních účtech v celkové částce přesahující 45 milionů korun.

 
K samotné realizaci případu s krycím názvem BRIGÁDNÍK přistoupili detektivové Daňové Kobry 24. ledna 2018 poté, co shromáždili dostatečné množství důkazů k podezřelým aktivitám všech osob. V rámci operace bylo v Čechách a na Slovensku provedeno více jak 50 prohlídek domovních a jiných prostor, při nichž kriminalisté zajistili další důkazní materiály.

 

Společnou prací se podařilo zdokumentovat role jednotlivých osob spojených s řetězcem obchodních společností a tyto informace provázat s organizátory trestné činnosti, kteří pocházejí ze Slovenska. Trestní stíhání 11 osob je vedeno na svobodě. V případě pravomocného rozsudku hrozí téměř všem obviněným trest odnětí svobody od pěti do deseti let. Jako výnos z trestné činnosti policisté NCOZ zajistili finanční prostředky na účtech v hodnotě cca 40 milionů korun. Případ dozoruje Městské státní zastupitelství v Praze.

 

plk. Mgr. Jaroslav Ibehej, NCOZ SKPV

{jcomments off}