js18

JEDEN SVĚT – od čtvrtka v Sušici

 

js logo

 

js18
 

Sušice, 29. března 2018  – Mezinárodní festival dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět se letos poprvé uskuteční v Sušici. V termínu 5. – 7. dubna na diváky čeká šest snímků, výstava a koncert. Festival se odehraje v Kině Sušice, komunitním centru oblastní charity Prostor a industriálním zázemí  Maximhall (naproti areálu bývalého SOLA).

 

Program sušické části festivalu dokládá rozmanitost témat, na které se festivalové filmy zaměřují. Projekce budou doplněny diváckými debatami, do kterých organizátoři pozvali odborníky, aktivisty a novináře. „Součástí čtvrtečního slavnostního zahájení bude projekce snímku Mečiar, který sleduje vzestup a praktiky bývalého slovenského politika Vladimír Mečiara. Aktuální situaci na Slovensku nám po filmu přiblíží novinářka Kateřina Eliášová a jeden ze zakladatelů platformy Za slušné Slovensko Braňo Ondrášik,“ přibližuje Sarah Huikari, koordinátorka sušického festivalu.

V pátek čeká sušické diváky dokument Azurová ukazující dopady lidské činnosti na ekosystém oceánů. Nejen o stavu ekosystému oceánů budou moci po projekci diváci debatovat s Janem Freidingerem z organizace Greenpeace. Druhý páteční film se jmenuje Náš nový prezident. Zachycuje působení kremelské propagandy – ta obyvatelům Ruska „vysvětlovala“ mimo jiné i to, proč by se měl Donald Trump stát novým prezidentem USA. O dezinformacích a mediální manipulaci budou diváci debatovat s Petrem Nutilem, žurnalistou a zakladatelem serveru Manipulatori.cz.

V sobotu organizátoři zvou na tři české dokumenty. „Program odstartuje snímek Nerodič, který na našem festivalu vyhrál cenu Poroty české soutěže. Dokument zkoumá podoby současné rodiny. K  tématu bude s diváky po projekci debatovat Jiřina Ullmanová ze služby Adite pro náhradní rodiny. Následovat bude film Cizinec v ráji. Tento mimořádně silný dokument ukazuje práci mentora, který na svých přednáškách konfrontuje imigranty s modelovými reakcemi Evropanů na jejich příchod. Nejen českou azylovou politiku v divácké diskusi přiblíží Petr Baroch, právník Organizace pro pomoc uprchlíkům. Festivalový program uzavře projekce filmu Hranice práce, který zachycuje podmínky v nejhůře placených zaměstnání v Česku. Hostem poslední debaty bude Jindřich Brabec z českomoravské konfederace odborových svazů,“ přibližuje Sarah Huikari.

Součástí festivalu Jeden svět v Sušici budou i dopolední školní projekce pro žáky základních a středních škol. Pořadatelé nabídnou také doprovodný program. Na závěrečné party vystoupí country-rocková kapela Banana Split a Jeho Moralisté. Po celou dobu konání festivalu bude v Prostoru oblastní charity k vidění výstava „Kdo je to?“ z cyklu HateFree Art, který reaguje na dlouhodobý nárůst negativních postojů vůči některým skupinám obyvatel ČR. „Většina z nás osobně nezná jediného muslima. Zatímco média vykreslují muslimy jako homogenní skupinu, kterou si naše společnost spojuje s obrazy náboženského fanatismu, konfliktů a násilí, výstava Jany Ledvinové představuje skupinu iráckých osobností, jejichž krátké profily se vymykají stereotypním představám o teroristech a utlačovaných ženách skrytých pod šátkem,“ uvádí Sarah Huikari.

Festival Jeden svět se rozhodl bořit bariéry a zpřístupnit své projekce co největšímu počtu lidí, bez ohledu na jejich zdravotní postižení. V Sušici tak organizátoři nabídnou tři dokumenty s titulky pro neslyšící. „Právo na kulturu vnímáme jako základní lidské právo, proto se snažíme zpřístupnit náš festival všem bez rozdílu,” uvádí Sarah Huikari.

 

Mezinárodní festival Jeden svět si za dvacet let své existence vytvořil značné renomé. Každoročně jej navštíví více než sto tisíc diváků po celé ČR. Po Praze se festival stěhuje do celkem 36 měst, Sušice je nově jedním z nich. Pořadatelem festivalu je společnost Člověk v tísni.

Další informace o sušické části festivalu Jeden svět: www.jedensvet.cz/susice

 

 

-tk-

 

js susice a1 press 02

js susice a1 press 01 (3)

 

js susice a1 press 01

 

{jcomments off}