Skautský masopust v Hartmanicích

Bujaré veselí, smích, výskot, hudba, tanec a hodování jsou nedílnou součástí masopustu. Tak tomu bylo i v Hartmanicích v sobotu 10. února 2018, kdy náš skautský oddíl Gabrety Hartmanice poprvé zorganizoval masopustní průvod naším městečkem.

skaut masopust 3

 Chtěli jsme dění v obci trochu oživit a tak jsme naplánovali tuto tradiční akci. Proto se v průvodu objevily hlavně tradiční masky, a tak jsme na dvou schůzkách před samotnou akcí rozdělili důležité role. Naše šikovné oddílové děti (mnohdy za asistence maminek či tatínků popřípadě vedoucích) si kostýmy vyrobily bravurně. A tak nechyběla smrtka, anděl, nevěsta a ženich, dráb, kůň, medvěd, bába s dědkem v nůši a tzv. žid. Mimo tyto tradiční masky mohli obyvatelé Hartmanic zahlédnout i piráta, mušketýra, námořníka, vílu, Karkulku a myslivce, čaroděje, Fantomase a kovboje.

skaut masopust 2

Na náměstí jsme ve dvě hodiny odpoledne počkali, zda dorazí nějaké další masky a připojí se mezi nás. Byla jich bohužel jen hrstka a tak po vyfocení společné fotky jsme vyrazili pod kopec Hamižnou, cestou jsme zpívali, hráli na hudební nástroje a hlavně za řinčení dvou vozembouchů udělali první zastávku u našeho oddílového kamaráda. Pak už jsme pokračovali kolem všech bytovek, zvonili na zvonky a skotačili pod okny a balkóny obyvatel městečka. Jedna paní málem utrpěla šok, když šla otevřít k vchodovým dveřím a první, koho uviděla byla smrtka!

skaut masopust 1

Lidé znalí masopustních tradic nás zahrnuli dobrotami a občerstvením a mohli si u nás zakoupit masopustní koblihu. Finanční příspěvky se pak sypaly do naší kasičky v podobě prasátka, ale naším účelem nebylo vytřískat z lidí peníze, ale jen je povzbudit k nějaké aktivitě. Doufejme, že příští rok se jich mezi nás zapoj víc a že nás budou čekat s milými úsměvy a zatancují si a zaskotačí s námi!

 

 

 

 

Petra Divišová

vedoucí 1. oddílu Gabrety Hartmanice

www.skaut-hartmanice.cz