Dnes se nemá pracovat, ani uklízet!

 

25. prosinec – Boží hod vánoční

 

 

Boží hod, nebo také svátek Narození Páně – 25. prosinec – je většinou věnován návštěvám příbuzných, přátel a známých a mělo by se opravdu hodovat. Podávaná jídla se liší podle krajů i rodinných zvyklostí, v Čechách, na Moravě a ve Slezsku je to ale většinou tradiční svíčková s houskovým knedlíkem nebo vepřová pečeně, případně šunka.

 

svickova

 

 

25. prosinec je  u nás zařazen mezi sváteční dny a zároveň patří do skupiny dnů pracovního klidu. Jedná se o faktický začátek Vánoc a Den narození Páně. Křesťané oslavují narození Ježíše Krista, kterého Bůh ústy proroků slíbil Izraeli jako Vykupitele. Podle Bible se vydala těhotná dívka Marie se svým snoubencem, tesařem Josefem z Nazaretu v severním Izraeli do Betléma, ležícího nedaleko Jeruzaléma, aby se tam zúčastnili povinného sčítání lidu. A právě tam se jim narodil boží syn.

vanoce pohoda

Tzv. Boží hod vánoční je slavnostním dnem, který se nese ve znamení rodinných návštěv, slavnostního oběda a večeře. Obvykle se v českých zemích podává pečená husa se zelím a knedlíky nebo kachna (popř. krůta). K tradičním zvykům patří i rodinná vycházka do některého z kostelů, ve kterých jsou od Štědrého dne vystaveny jesličky.

 

Slouží se zde i tradiční božíhodová vánoční mše, oslavující narození Ježíše Krista. Čtou se pasáže z evangelií, které o narodivším se spasiteli vypovídají. Ve vinařských krajích sledovali věřící během mše dle tradice pronikající sluneční paprsky. Pokud ozářily při mši faráře, bylo to znamení hojné úrody nadcházejícího roku. V minulosti se na 1. svátek vánoční nesmělo pracovat, nestlala se lůžka a nezametala světnice.

Takto významný den se zkrátka nesměl poskvrnit prací.

 

 

Abyste při rozjímání o programu dnešního dne  neměli dlouhou chvíli, přidáváme pranostiky, které se k dnešnímu dni vážou – co myslíte, jak vycházejí?

  • Mráz na Boží narození – zima se udrží bez proměny.
  • Když na Boží hod prší, sucho úrodu naruší.
  • Padá-li na Boží narození sníh, hodně obilí bude na polích.
  • Na Boží hod vánoční vítr od západu přinese mor, od východu válku, od půlnoci hlad, od poledne dobrý rok.
  • Připadne-li Boží narození na čtvrtek, bude rok velmi úrodný, jenom vína bude prostředně.
  • V pátek Božího narození – tuhá zima bez prodlení.V neděli Božího narození – teplá zima bez prodlení.Je-li
  • Božího narození v sobotu, bude málo ovoce, ale vydaří se žito.
  • V neděli Božího narození – teplá zima bez prodlení.
  • Podle počasí dnů a nocí od Božího narození do svátku Tří králů
    určuje se počasí pro dvanáct měsíců příštího roku.
  • Na Boží narození o bleší převalení.

 

 

-pm net, dp –

{jcomments off}