Duben začal rekordními mrazy

V přílivu studeného vzduchu jsme se probudili 1. dubna do jasného, ale velmi chladného rána. Teploty na duben klesly opravdu výrazně pod normál, některé stanice zaznamenaly i nejnižší naměřenou dubnovou teplotu. Tabulky se přepisovaly například ve Volarech (Tolarova ul.), kde byl naměřen rekord za 14 let měření (-9,9°C), podobně tomu bylo i ve Velharticích, kde bylo nejchladnější dubnové ráno za 15 let měření (-9,1°C). 

 

Vůbec nejnižší teplotu v rámci celé republiky naměřila stanice na Velké Jizerské louce v Jizerských horách, kde minimum dosáhlo hodnoty -24,7°C, což je zároveň i nejnižší teplota za celou zimu 2019/2020. Jen o pouhou jednu desetinu stupně odolal absolutní dubnový rekord, který si nadále drží stanice Perla z 9. dubna 2003. Tehdy zde Tonda Vojvodík naměřil -24,8°C.

 

Pod hranici -22°C se dostaly ještě stanice Horní Jizera (-23,9°C) Jizerka, rašeliniště (-22,8°C) a Jizerka (-22,0°C). Na Šumavě se teploty pod -18°C nedostaly. V nižších polohách Šumavy teploty klesaly velmi často pod -5°C. a díky vegetaci, která se probudila ze zimního spánku, lze očekávat škody na porostech či květech.

 

Další noci nebudou až tak silně mrazivé, s teplotami pod nulou ale musíme počítat i v dalších dnech.

 

O mrazivých teplotách podrobněji informuje web Infomet.cz v článku Rekordní minimální teploty a Nejnižší teplota za tuto zimu

 

foto: zdroj ČHMÚ

(ir)